DSO Promus

Tuzlanski kanton: Ko ima pravo na dodjelu beskamatnih kreditnih sredstava?

0101 vlada tk 2014Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu beskamatnih kreditnih sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica. Odlukom su utvrđeni izvori sredstava, korisnici prava, uslovi, kriteriji i postupak za finansiranje programa za otvaranje novih radnih mjesta odnosno proširenja djelatnosti na području Tuzlanskog kantona.

Cilj donošenja ovoga propisa je da se putem izdvajanja određenih finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta pokretanjem odnosno proširenjem djelatnosti, na području Tuzlanskog kantona.

Pravo na dodjelu beskamatnog kredita, imaju nezaposlene osobe prema Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji bez obzira na starosnu dob i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje.

Pravo se može ostvariti pod uslovom da su korisnici prava prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona, odnosno da su registrovani kod nadležnog organa, za programe iz svoje djelatnosti koju obavljaju na području TK.

Pravo na dodjelu beskamatnog kredita ne mogu ostvariti korisnici prava koji su koristili bespovratna sredstava odnosno kredite za zapošljavanje ostvarene po drugom osnovu iz sredstava budžeta TK odnosno, bespovratna sredstava odnosno kredite za podsticaj zapošljavanja ostvarenog putem Službe za zapošljavanje, kao i državni organi, niti organi teritorijalno političkih zajednica (mjesne zajednice i sl.), banke, osiguravajuća društva i druge finansijske organizacije.

Postupak dodjele će se odvijati putem komisije Ministarstva za boračka pitanja i poslovne banke. Beskamatni krediti se dodjeljuju na period do deset godina, u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona i Programom o rasporedu sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica, koji donosi Vlada Tuzlanskog kantona, za svaku budžetsku godinu.

(TI)

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu