Novi bh. pasoši od 1. oktobra: Građani neće morati odmah mijenjati važeće putne isprave

2506 pasos bhGrađani Bosne i Hercegovine neće morati odmah zamijeniti važeće biometrijske putne isprave - pasoše novim, već će se to vršiti sukcesivno po njihovom isticanju, potvrdila je za Anadoliju Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Naime, informacija da će Bosna i Hercegovina od 1. oktobra početi sa izdavanjem treće generacije biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši) danas je užarila telefonske linije IDDEEA, ali i MUP-ova od poziva građana koji se interesiraju o čemu se radi, odnosno da li će ponovno morati mijenjati svoje putne isprave, a posebno da li će biti ugrožen bezvizni režim putovanja u EU. 

Sve je izazvalo saopćenje IDDEEA od petka, 27. juna u kojem je navedeno da sve zemlje članice EU imaju obavezu da do 01. decembra 2014. godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši). Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU.

"U Madridu je održana međunarodna ICAO konferencija na kojoj je vršeno testiranje pasoša treće generacije. Među ukupno 18 zemalja koje su izvršile testiranje, jedine zemlje koje su prisustvovale testiranju, a nisu zemlje članice EU su: Japan, Australija i Bosna i Hercegovina. Shodno rezultatima testova, Bosna i Hercegovina je spremna da najkasnije do 1. oktobra 2014 godine počne sa izdavanjem ovih pasoša, što je dva mjeseca prije roka postavljenog za zemlje članice EU", navedeno je iz IDDEEA.

Podsjetili su da je BiH na vrijeme počela uvođenje i druge generacije pasoša (tzv. EAC), čime je pokazano da je uspostavljen tehnički održiv razvoj sistema dokumenata u BiH.

Interesantno je da trenutno u Bosni i Hercegovini vrijede tri vrste pasoša: dva biometrijska jedan sa periodom važenja na pet godina čije je izdavanje počelo 15. oktobra 2009. do augusta 2013. od kada su na osnovu izmjena i dopuna Zakona o putnim ispravama počeli da se izdaju biometrijski pasoši na deset godina. 

Istovremeno oktobra 2014. ističu i posljednji važeči pasoši BiH koji nisu biometrijski, a koji su još uvijek u posjedu bh. građana. za putovanje sa ovim pasošima u zemlje EU, odnosno Schengena potrebno je osigurati vizu. Bez vize sa tim pasošem može se putovati u Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Tursku...

Bosna i Hercegovina je nakon samostalnosti 1992. do sada u četiri navrata mijenjala izglede svojih putnihe isprava - pasoša: u ratnom periodu i neposredno nakon njega izdavali su se pasoši sa ljiljanima koji su važili po dvije godine, nakon čega je počelo izdavanje pasoša BiH na kojim su bile oznake bosanskohercegovačkih entiteta, da bi nakon toga počelo izdavanje putnih isprava sa grbom BiH. Njihovo važenje je bilo pomjereno na pet godina.  

U oktobru 2009. počelo je izdavanje biometrijskih putnih isprava sa rokom važenja na pet godina, a nakon augusta 2013. njihov rok važenja pomjeren je na deset godina. 

(TI/AA)

farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu