JKP SIK Tuzla: Sjeverna saobraćajnica i dalje bez „zelenog vala“

0811 sjevernaSemaforski upravljački uređaji koji vrše automatsko upravljanje saobraćajem na raskrsnicama na sjevernoj tuzlanskoj saobraćajnici, usljed zastarjelosti i nedostupnosti rezervnih dijelova, ne pružaju mogućnost izmjene signalnih planova i vremena trajanja zelenog odnosno crvenog svjetla.

- Iz istih razloga, na sjevernoj saobraćajnici trenutno ne postoji mogućnost sinhronizacije signalnih planova semaforskih uređaja na dvije ili više uzastopnih raskrsnica, tj. programiranje ’’zelenog vala’’.
Svjesni smo činjenice da su na pojedinim raskrsnicama na sjevernoj saobraćajnici vremena trajanja crvenog pješačkog svjetla relativno duga, a istovremeno vremena trajanja zelenog pješačkog svjetla relativno kratka. Uvažavajući važnost ove problematike, JKP ’’Saobraćaj i komunikacije-Tuzla’’ d.o.o. Tuzla i Općina Tuzla kontinuirano rade na poboljšanju sistema automatskog upravljanja saobraćajem – saopšteno je iz JKP SIK Tuzla.

U proteklom periodu izvršena je ugradnja modernih semaforskih upravljačkih uređaja na južnoj saobraćajnici, te implementiran sistem sinhronizacije uređaja, tj. ’’zeleni val’’, čime su značajno smanjena vremena čekanja automobila na predmetnim raskrsnicama, što direktno doprinosi smanjenju vremena prolaska južnom saobraćajnicom i smanjenju vazdušnog zagađenja uzrokovanog saobraćajem.
Također je izvršena zamjena rasvjetnih tijela sa žarnom niti na svim semaforskim uređajima u Tuzli. Umjesto pomenutih, ugrađena su LED rasvjetna tijela, čime je smanjena potrošnja električne energije i ostvarene uštede od 41.000,00 KM na godišnjem nivou.

(TI)

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu