FBiH: U metalskoj i elektroindustriji 1.000 novih radnika, izvoz povećan za sedam posto

by admin
| 19:40

U metalskoj i elektroindustriji u prva tri mjeseca ove godine povećan je broj zaposlenih za oko 1.000, dok je za sedam posto povećan izvoz u odnosu na isti period prošle godine.

Zaključeno je to na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije  – Privredne komore FBiH, koji je analizirao izvoz u toj industrijskoj oblasti.

Predsjednik Udruženja Kasim Kotorić izjavio je da generalno stanje u metalskoj i elektroindustriji nije na zadovoljavajućem nivou budući da ranije  zakonske inicijative  nisu razmatrane u federalnim i državnim institucijama.

Zato će ponovo tražiti izjašnjavanje o tim inicijativama  da bi se poboljšala prava radnika i privrednih firmi, koje svojim radom donose proizvode svjetskog kvaliteta.

– Između ostalog, Udruženje će uputiti zahtjev za ukidanje plaćanja carina na uvoz mašina i opreme – dodao je Kotorić nakon sjednice Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije, koje smatra da su procedure bankovnih garancija kod privremenog uvoza i plaćanje carina na mašine i opremu doveli do smanjenja investicija i nedovoljnog rasta industrije BiH.

U metalskoj i elektroindustriji Federacije BiH je uposleno više od 27.000 radnika, broj firmi koje rade u toj branši je oko 1.400, a više od 90 posto proizvoda iz tog sektora plasira se na strana tržišta.

(TI)