Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

by admin
| 21:23

Povodom mjeseca ramazana, koji je nastupio sa večerašnjim zalaskom sunca, ramazansku poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ramazansku poruku Reisu-l-uleme prenosimo u cjelosti:

U  ime Allaha Milostivog Samilosnog

Hvala Allahu koji nam je darovao ramazan i učinio ga mjesecom pokajanja, oprosta i milosti.

Neka su Božiji mir i blagoslov nad svim vjerovjesnicima i nad Muhammedom, a.s., njegovom časnom porodicom i plemenitim sljedbenicima.

Braćo i sestre,

Ramazan i post u njemu je prilika da se kao muslimani, ali i kao društvo, podsjetimo na vrijednosti koje ramazan u sebi nosi solidarnosti, darežljivosti i zajedništva. Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo naša spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije.

U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo,  i što nismo stekli, ramazan nas podstiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo. Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date.

 Primijetimo blagodati vjere, porodice, zdravlja,  mira, slobode, domovine. Nikada ih ne uzimajmo zdravo za gotovo.

Uzvišeni nam u Kur'anu kazuje: da će nam svaku blagodat koju prepoznamo i na kojoj Mu budemo zahvalni uvećati.

Braćo i sestre,

Islamska zajednica u BiH je ove godine u fokus svoga vjerskog djelovanja stavila džemat. Džemat je  ono uže Milostivog oko kojeg se okupljamo u svakoj našoj džamiji i mahali.

Naša Zajednica je jaka koliko su jake naše veze, u svakom od džemata, a  naša se snaga mjeri našim odnosom prema najslabijim među nama.

Kako prepoznajemo blagodati Božije prema nama, prepoznajmo i one druge kojima su one uskraćene, i budimo im na usluzi.

 Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru. Posebno moramo pokazati solidarnost prema najslabijim našim džematima u svakom gradu, a posebno onim povratničkim.

Danas kada očekujemo prvi teravih-namaz, ja molim Uzvišenog da blagodat ramazana i njegov blagoslov osjete svi ljudi a posebno naša braća u domovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Ramazan šerif mubarek olsun!

(Tuzlainfo.ba)