Konačan smiraj za još pet žrtava agresije: Kolektivna dženaza u Vlasenici 22. aprila

by admin
| 11:39

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, 22. aprila će biti klanjana dženaza za još pet žrtava ubijenih na ovom području tokom 1992. godine.

Nakon što bude obavljena ova dženaza, broj žrtava koje su našle vječni smiraj na ovom šehidskom mezarju biće 362.

U Vlasenici je u proteklom, gnusnom ratu ubijeno ukupno 2643 Bošnjaka, dok je do sada pronađeno pola, a dodatno je bolno to i da je 7 i po hiljada Vlaseničana bilo u Srebrenici, gdje je stradalo njih skoro hiljadu.

I, kako da se na ove brojke srce ne stegne i ne prepukne?

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora kolektivne dženaze u Vlasenici naglasio je da se dženaze Vlaseničanima obavljaju i u Srebrenici, ali i u drugim mjesnim zajednicama.

Pet porodica je do sada prihvatilo da se njihovi najmiliji ove godine ukopaju na šehidsko mezarje Rakita i da im se obavi dženaza, kako to vjera i tradicija nalažu, dok je još deset njih na spisku, no, porodice još uvijek ne žele prihvatiti mali procenat ostataka koji su pronađeni.

Hadžiomerović je pozvao porodice da prihvate ono što trenutno imaju, jer će se, nakon dženaze, obavljati i reekshumacije. Primjer tome je i činjenica da će ove godine, pored dženaze za pet identifikovanih žrtava, biti obavljena i reekshumacija za oko 52 već ukopanih posmrtnih ostataka, kojima će se dodati ostali pronađeni posmrtni ostaci.

Najmlađa identificirana žrtva je Jasmin Hurić. On je imao 16 godina kada je 1992. godine ubijen na području Zvornika. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Planinci, na području Zvornika. Najstariji je  Bešir Čamdžić, koji je ubijen 1995. godine u 73. godini života. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kozluk 2015. godine.

Za ratne zločine u ovom dijelu BiH su osuđene tri osobe: Dragan Nikolić, zvani Jenki, osuđen je u Hagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH.

Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)