Švedska uvodi dodatne takse: Putnicima iz BiH aviokarte bit će skuplje za 28 eura

by admin
| 20:18

Vlada Švedske od naredne godine uvodi dodatne poreze, odnosno aerodromske takse za avioprevoznike i do 43 eura za jednog putnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar za finansijsku stabilnost Švedske Per Bolund saopćio je danas kako je vlada pripremila nacrt uvođenja dodatnih aerodromskih taksi koje će se od naredne godine primjenjivati u iznosima ovisno o tri kriterijuma.

Za putnika koji dolazi iz članica Evropske unije dodatna taksa će iznositi osam eura, dok će putnici iz zemalja nečlanica Unije koje su od Švedske udaljene manje od 6.000 kilometara plaćati dodatnih 28 eura. Putnici iz zemalja koje su od Švedske udaljene više od 6.000 kilometara će za aerodromske takse u Švedskoj plaćati dodatna 43 eura.

Prema tom nacrtu, putnici iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona koje nisu članice EU će plaćati 28 eura skuplje aerodromske takse u Švedskoj.

Vlada novu mjeru pravda argumentima da avioni zagađuju zrak.

Skandinavska aviokompanija SAS oštro se protivi vladinom planu, a u saopćenju te kompanije se navodi kako “nacrt treba završiti u smeću“.

Čelnica aviokompanije Atlasglobal Ayse Misirli je za AA kazala kako će novi nameti švedske vlade u milionskim iznosima eura biti na kraju stavljeni na teret putnika.

Naglasivši da se većina aviokompanija protivi tom planu švedske vlade, Misirli je kazala kako će se poskupljenje avionskih karata najdirektnije odraziti na državljane Švedske koji avionima putuju na odmore.

“Iz vlade kažu da je to odluka donesena u okviru borbe protiv klimatskih promjena. Ima dosta toga što bi se trebalo raditi na tu temu i prije emisije gasova iz aviona“, kazala je Misirli.

(TI)