Pušači u FBiH se bore za svoja prava: Pokrenuli kampanju, od države traže zaštitu

by admin
| 19:16

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja za zaštitu ljudskih prava pušača povodom nedavno usvojenog nacrta zakona o apsulutnoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima u FBiH.

Aida Feraget, inicijatorka kampanje pod nazivom “Ma kuš na me”, izjavila je da i pušači, kao građani i poreski obveznici, imaju pravo da od države traže zaštitu.

Pojasnila je da pušači imaju pravo da uživaju u ugostiteljskim uslugama isto kao i nepušači budući da ih jednako plaćaju, te da kampanja ne promovira pušenje već se pušači bore za svoja prava.

Feraget je istakla da apsulutna zabrana bilo čega nikad i nigdje nije donijela ništa dobro i podsjetila na pokušaj SAD-a da zabrani točenje alkohola koji je doveo do ekspanzije organiziranog kriminala s kojim se bore i danas.

“Punoljetni i radno sposobni građani imaju pravo da sami odlučuju o svom tijelu kad je riječ o pušenju, kao i o, na primjer, abortusu”, naglasila je Feraget.

Dodala je da kampanju niko ne finansira i da je Fejsbuk grupa “Ma kuš na me” za desetak dana dobila više od 3.000 sljedbenika, te da su pisali parlamentarcima i Ministarstvu zdravlja FBiH kao predlagaču zakona.

Feraget je navela i da su u kontaktu s ugostiteljima od kojih mnogu strahuju da bi usvajanje takvog zakona dovelo do zatvaranja lokala, u zemlji u kojoj se svako radno mjesto predstavlja kao veliki uspjeh.

Potcrtala je da je tekst zakona pripremila Svjetska banka i dostavila ga entitietskim i vlastima Brčko Distrikta na hitno usvajanje.

Feraget je najavila da će od naredne sedmice obilaziti veće gradove u FBiH i prikupljati potpise za peticiju koja je pokrenuta i na njihovoj Fejsbuk stranici.

Precizirala je da po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u BiH živi oko dva miliona pušača koji su punoljetni, poslovno sposobni i glasaju, što treba uzimati u obzir prilikom usvajanja takvih zakona.

(TI/BHRT) / Foto: Ilustracija