Sibirski val hladnoće od četvrtka u BiH: Temperature i do -25 stepeni

by admin
| 20:00

Vrlo hladna zračna masa sa područja Euroazije izvršit će katapult hladnoće nad zapadni dio Balkana uzrokujući temperature za 14 do čak 19 stepeni nižim od normalnih prosječnih vrijednosti za mjesec januar, što se može okarakterisati kao svojevrsni i vrlo jak ekstrem -piše Nedim Sladić za novinsku agenciju Patria.

Ovaj prodor hladnoće mogao bi biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz februara 2005. godine.

Ono što će biti pomalo neuobičajno jeste da će Bosna i Hercegovina zajedno sa Kosovom i Srbijom biti najhladniji dio evropskog kontinenta u periodu od 5. do 9. januara.

Iako ćemo već danas do kraja dana imati dodatnih 10 cm snijega na tlu, njega ipak od četvrtka prema ponedjeljku neće biti nešto previše. Studen će biti gotovo ekstremna, ali će srećom trajati vrlo kratko, no intenzitetom dovoljno jako i dugo da bude skoro za pamćenje. Početak studeni očekuje se u četvrtak, 5. januara kada ćemo potpasti pod utjecaj ciklone u južnom Jadranu koji će zbog svoje blizine donositi snijeg u manjim količinama ponajviše južnoj polovici zemlje, prvenstveno centralnom i istočnom dijelu, dok bi na sjeveru bilo manje padavina zbog utjecaja nešto povišenijeg vazdušnog pritiska.

Kako će vladati razlika između pritisaka, uspostavit će se gradijent pritisaka i bit će umjereno vjetrovito u većem dijelu zemlje uz sjeverac i sjeveroistočnjak, u Hercegovini istočnjak i bura.

Od četvrtka do petka navečer očekuje se dodatnih 5 do 15 cm snijega. U petak navečer će nastupiti razvedravanje, a onda slijede ekstremni minusi. U temperaturnom polju, nalazit ćemo se pod veoma hladnim zrakom koji će strujati sa sjeveroistoka Evrope. Jačih minusa neće biti pošteđena ni Hercegovina. Iako će već u četvrtak temperature padati do -15 stepeni, a danju jedva prelaziti -7, u noći s četvrtka na petak stiže daljnji dotok hladnoće sa sjevera te bi stoga temperature padale do čak -22 stepena, a danju čak vrlo lahko ostajale i u dvocifrenom minusu, konkretno na oko -10 ili -11 stepeni.

No vrhunac stiže u noći sa petka na subotu kada bi, kako uz razvedravanje, tako i uz snijeg na tlu, ionako niske temperature dodatno pale. U velikom dijelu naše zemlje u prvim satima subote očekuju se ekstremno niske vrijednosti, pa bi stoga u Sarajevu ona mogla varirati između -22 i -23 stepena, a na planinama taj broj bi mogao lagano skliznuti i ispod -26. Da ne govorimo o Pešterskom platou na kojem se gotovo sigurno može očekivati i do -30 stepeni.

U Hercegovini temperature bi mogle ići i do -12. Iako će subota navečer ponovo donijeti oštre minuse i temperature do -20, u prvim satima subote na nedjelju sa zapada počet će pritjecati nešto topliji vazduh koji će do jutra povisiti temperature, bit će osjetno toplije, ali one i dalje će biti relativno niske, pa se u nedjelju ujutro očekuje “vrlo toplih” -9 stepni. Kraj studeni se očekuje u ponedjeljak kada bi temperatura tokom dana mogla konačno dobiti i pozitivan predznak.

Moja preporuka nadležnim je da u narednim danima, počevši od danas proglase narandžasti meteoalarm za Bosnu i žuti za Hercegovinu, a od 5. januara u 7 sati pa sve do 10. januara zaključno sa ponoći i crveni meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine zbog ekstremno niskih temperatura koje itekako mogu imati posljedice po stanovništvo.

Također, preporučio bih od 5. do 9. januara češće, kontinuirano i blagovremeno obavještavanje o promjeni određenih mjernih parametara (temperatura, vjetar… ).

Zimu smo tri godine priželjkivali. Umjesto još jednog januara na +15 stepni kao 2014. i 2016. i tri godine pošteđenosti od neke veće dugotrajne studeni, izgleda da nam sada vrlo jaka studen itekako dolazi.

Slijedi nam jedan vrlo leden kraj radne sedmice te još ledeniji vikend pred nama.

(Tuzlainfo.ba)