Istekao zakonski rok: Agrokor postao vlasnik 80 posto Mercatora

by admin
| 19:32

Ponudu Agrokora za kupovinu preostalih dionica Mercatora u zakonskom roku, koji je istekao 1. septembra, prihvatili su dioničari koji su vlasnici 27,63 posto dionica, čime je Agrokor, s ranijim preuzimanjem većinskog udjela, postao 80-opostotnim vlasnikom Mercatora.

Na ovaj način uspješno je završena druga faza spajanja dviju kompanija kojom je Agrokor, kao novi većinski vlasnik Mercatora, potvrdio dominantnu tržišnu poziciju u maloprodaji ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i u regiji, kao i ambiciju za daljnje širenje na evropskom planu.

Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. jula. 

Cijena za jednu dionicu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, ostala je ista kao i kod kupnje dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, a iznosi 86 eura. 

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica istaknuo je da je ovom operacijom “završena najveća transakcija u povijesti regije” i dodao da se ovom transakcijom počinje stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veća sigurnost za zaposlenike i iniciranje daljnjeg razvoj ekonomije u regiji, osnaživanje tržišta za dobavljače, čime će se u konačnici znatno povećati nivo zaposlenosti. 

– Završetkom javne ponude vlasnici i Uprave članica društva, njihov menadžment i zaposlenici idu u odlučnu provedbu strategije i vizije stvaranja liderskih i ekonomski najuspješnijih maloprodajnih kompanija u regiji. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti – stave je Todorić.

Agrokor će malim dioničarima isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude. 

Krajem jula Agrokor je prodajnom konzorciju banaka i korporacije Pivovarne Laško uplatio dogovorenih 172 miliona eura za 53,12 posto dionica Mercatora, saopćeno je iz Agrokora. 

(TI)