Pripreme za uvrštavanje na Listu UNESCO-a: Počinje snimanje filma o 28 nekropola stećaka

by nedim
| 20:40

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović održao je sastanak sa predstavnikom Udruženja za afirmaciju kulturnog nasljeđa kroz dramsko i filmsko stvaralaštvo „ART-SEF“ Feridom Sokolovićem iz Visokog i direktorom JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Benjaminom Bajrektarevićem.

Na sastanku je istaknuto da je Udruženje učesnik u pripremi regionalnog programa nominacije 30 nekropola stećaka na Listu zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a, te da rade na izradi dokumentarnog filma, kao sastavnog dijela nominacijskog fajla, a potom i na promociji projekta – saopšteno je iz ovog ministarsva.

Projekat podrazumijeva snimanje dokumetarog filma o svakoj nekropoli sa Liste UNESCO-a u formi putopisa, s ciljem da se i ostali kulturni sadržaji, turistički potencijali lokalnih zajednica, na čijem se prostoru nalaze nekropole u filmu naglase i predstave.

Serijal od 28 filmova o 28 nekropola koje su upisane na Listu, emitovaće se na javnim tv servisima i drugim oblicima medijske eksplatacije  kao što je internet, uz mogućnost da svaka lokalna zajednica na svojoj web stranici postavi cijeli serijal ili samo film o nekropoli iz njenog okruženja.

Uz podršku i preporuku nacionalnih komisija za saradnju sa UNESCO-om (BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore) ovaj projekt je  UNESCO  svojom rezolucijom br: 37 C/72  od 29.12.2016  odlučio da podrži sa 25.000$. Komisija za saradnju sa UNESCO-om BiH na XXVI sjednici u Sarajevu donijela odluku da se projekat podrži i data je preporuka svim nivoima vlasti da podrže projekat. Preporuku su dale i komisije za saradnju sa UNESCO-om Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ministar Muratović uputio je čestitke svima koji rade na ovom izuzetnom projektu koji će na najbolji način sačuvati bosanskohercegovačko kulturno historijsko naslijeđe, te je kazao da će Ministarstvo dati apsolutnu podršku u realizaciji projekta – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)