Prvi tuzlanski noćni polumaraton opravdao očekivanja: Trku zavšilo više od 400 takmičara

by nedim
| 11:01

Pod sloganom „Pokaži da možeš“ u Tuzli je sinoć održan prvi noćni polumaraton u BiH.

U organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba „Rekreativci“ Tuzla, a uz podršku kompanije Lactalis BH, grad soli tako je postao prvi grad u našoj zemlji, ali i šire, koji je bio domaćin jednog noćnog polumaratona.

Trku dugu 21 kilometar i 100 metara uspješno je istrčalo više od 400 polumaratonaca, profesionalnih atletičara i rekreativaca, iz BiH, regije te brojnih evropskih zemalja. U ženskoj kategoriji, pobjedu je ostvarila Sonja Stolić iz Srbije, koja je ovaj noćni atletski izazov savladala za 1:21:24 i Srđan Samardžić iz BiH, sa ostvarenim vremenom od 1:15:02. Drugo, odnosno treće mjesto u ženskoj kategoriji ostvarile su Lucia Kimani (1:21:45) i Jelena Kostić (1:30:00), a u konkurenciji muškaraca Slaviša Bunić (1:17:22) i Alija Imamović (1:17:23).

„Izuzetno smo zadovoljni odzivom trkača koji su bili najvećim dijelom iz BiH, ali imali smo učesnike i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke i Kipra. Sretni smo što smo ovom uspješnom organizacijom postali dio istorije, jer smo prvi ponudili noćni polumaraton koji se trči ulicama grada u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Edin Hurić, direktor 1. noćnog polumaratona.
 
Trka je startala na Panonskim jezerima, a svi učesnici „pokazali su šta mogu“ trčeći dionicom koja je vodila zapadnim dijelom grada, kroz centar te istorijsku jezgru Tuzle, prema mostu sa kipovima i Narodnom pozorištu, kroz Aleju Alije Izetbegovića, pored stare pivnice i sojeničkog naselja, da bi u konačnici stigli na cilj – Panonska jezera. Osim polumaratona, s ciljem uključivanja onih koji nisu bili spremni za dionicu dugu 21,1 kilometar, upriličena je FunRun trka, duga 5 kilometara na kojem je sudjelovalo više od 200 trkača. Prijatelj ovog projekta bila je kompanija Lactalis BH.

„Našim sponzorstvom željeli smo podržati razvoj rekreativnog sporta u Tuzli.  No, ova utrka je, osim sportskog karaktera zasigurno imala i turistički značaj za sam grad, jer je trkače provela kroz najljepše dijelove Tuzle, a ujedno je i prvi noćni polumaraton upriličen u BiH“ izjavio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora kompanije Lactalis BH, te dodao kako u skladu sa vrijednostima kojima se rukovode, rado podržavaju brojne projekte širom BiH koji za cilj imaju promociju zdravih životnih navika.

Tako je za sve učesnike 1. noćnog polumaratona u Tuzli, nakon napornog atletskog izazova i prolaska kroz cilj uslijedilo osvježenje Dukat Fit proteinskim napicima.

U kasnim satima dobra zabava u Tuzli nastavljena je uz muzički program  Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, u okviru kojeg su nastupitili Van Gogh, Sopotproject, No rules, Sassja, Raggulation i Untold.

Kompletne rezultate 1. noćnog polumaratona u Tuzli pogledajte na ovom linku.

(Tuzlainfo.ba)