Tuzlanski kanton: Potrošnja lijekova premašila planirana sredstva, u toku kontrole ljekara

by nedim
| 20:06

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, sa saradnicima posjetio je početkom sedmice predstavnike domova zdravlja Živinice, Banovići i Kladanj.

Ovo je prvi u nizu sastanaka predstavnika Zavoda sa rukovodstvom domova zdravlja, a primarni cilj održanih sastanaka bio je razgovor o potrošnji lijekova,
odnosno kontroli propisivanja lijekova uz poštivanje doktrinarnih pristupa.

Direktor Zavoda upoznao je prisutne sa podatkom da je u prva tri mjeseca ove godine potrošnja lijekova premašila planirana sredstva za 1.200.000 KM i da ukoliko se nastavi ovakvim tempom, do kraja godine se neće moći isfinansirati Lista lijekova. Zajednički cilj mora biti smanjenje rashoda i unaprjeđenje propisivačke prakse i potrošnje lijekova.

Komisija za kontrolu propisivanja lijekova na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je u skladu sa ovlaštenjima izvršila kontrolu u domovima zdravlja i prilikom kontrole odabranih recepata vršila provjeru vođenja zdravstvenog kartona, postojanja kliničkih nalaza, dijagnoze i šifre bolesti, izdate terapije, postojanja odgovarajućih nalaza drugih specijalista, dobre propisivačke prakse i poštivanja doktrinarnih pristupa navedenih u Pozitivnoj listi lijekova.

Prilikom kontrole utvrđeno je da ljekari u dobroj mjeri uredno vode kartone ali da postoji i određen broj ljekara kod kojih propisivanje recepata nije opravdano, nije poštovan doktrinarni pristup, nema odgovarajuće medicinske dokumentacije ili evidencije o posjeti i izdavanju lijeka. Na sastanku je istaknuto da je Zavod nakon izvršene kontrole poduzeo odgovarajuće mjere u smislu oduzimanja šifre ljekarima kod kojih je utvđeno prekoračenje u propisivanju lijekova i nepoštivanje utvrđenih doktrina.

Nakon toga menadžmenti domova zdravlja su dužni poduzeti odgovarajuće mjere protiv takvih zaposlenika kako bi se na taj način uveo red, kontrola, te probudila svijest svih ostalih ljekara.Treba istaći da će Zavod nastaviti sa kontrolama, da će obići svakog ljekara i izvršiti uvid u svaki karton.

Pored potrošnje lijekova na sastancima se govorilo i o listama čekanja, načinu organizacije po timovima, kadru i opremi, provođenju informatizacije zdravstvenog sistema, privremenoj spriječenosti za rad te o mogućnostima pružanja usluga laboratorijske dijagnostike.

Zavod će u narednim danima nastaviti voditi razgovore i sa predstavnicima ostalih domova zdravlja u cilju iznalaženja modula za smanjenje potrošnje lijekova i uspostavljanje pozitivne propisivačke prakse – navedno je u informaciji ZZOTK-a.

(Tuzlainfo.ba)