Ima se, može se: Za premijera Begu Gutića namještaj od 30.000 maraka

by admin
| 5:44

Ured premijera Vlade Tuzlanskog kantona uskoro će odabrati najpovoljnijeg ponuđača za nabavku kancelarijskog namještaja, kojim će biti opremljen kabinet premijera Bege Gutića.

Konkurentskim zahtjevom planirano je kompletno opremanje Gutićevog kabineta, koje podrazumijeva nabavku radnih stolova s više vrsta komoda, staklenih polica, direktorske i operativnih stolica, konferencijskih stolova i stolica, tepiha, trosjeda, fotelje, dekorativne lampe, kafe stolova, kao i dekorativne stropne svjetiljke potrebne za osvjetljenje konferencijskog stola.

Procijenjena vrijednost javne nabavke, bez poreza na dodatnu vrijednost (PDV), građane Tuzlanskog kantona koštat će 25.641 konvertibilnih maraka (KM).

Konkurentskim zahtjevom decidno su propisane dimenzije i vrsta materijala namještaja koji će krasiti premijerov kabinet.

Tako, ilustracije radi, direktorska stolica namijenjena premijeru mora imati mogućnost zaključavanja u pet pozicija, automatsko zaključavanje u različitim pozicijama te antišok sistem. Također, mora biti tapacirana u koži crne boje, a sjedište i naslon stolice moraju biti napravljeni od savijenog višeslojnog bukovog drveta.

Ovakve javne nabavke potpuno su nepotrebne u vremenu kada Tuzlanski kanton broji više od 90.000 nezaposlenih, smatra Dževad Hadžić, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini TK-a.

“Već drugu godinu slušamo premijera kako je ovo konsolidacijski budžet, pa zato imamo manja izdvajanja za zdravstvo, škole, obrazovanje… I onda se desi da kupuje namještaj od 30.000 maraka. U kantonu gdje ima više od 90.000 nezaposlenih, gdje škole nemaju kreda, nenormalno je kupovati namještaj toliko skup”, smatra Hadžić.

Interesantan je i detalj da punjenje sjedišta i naslona stolice mora biti od ekspandiranog vatrootpornog poliuretana.

Trosjed i fotelja također moraju biti tapacirani u koži crne boje, uz konstrukciju od jelovog drveta, s višeslojno tretiranim drvenim vlaknima.

Suštinski problem ovakvih nabavki i ponašanja vladajućih struktura je nepostojanje interne kontrole u Vladi TK-a, smatra Sabit Zekan, poslanik Demokratske fronte (DF) u Skupštini TK-a.

“Sumnjam da je postojala potreba za nabavkom namještaja od 30.000 maraka. Mislim da je mnogo prečih, gorućih problema s kojim se kanton susreće. Ovim kantonom vladaju begovi koji se smjenjuju svake četiri godine, ali odlično sarađuju i rade kako im je volja”, kaže Zekan.

Kada se na cijenu iz konkurentskog zahtjeva doda PDV, nabavka opreme za Ured premijera, građane TK-a će koštati ravno 30.000 maraka.

(Tuzlainfo.ba/Detektor.ba)