Ministarstvo zdravstva ipak produžilo rok: Uplata “markica” do kraja jula!

by admin
| 12:51

Uplata premije osiguranja i aplikacija “markica” u zdavstvene legitimacije za 2017. godinu počela je 04.01.2017. godine i odlučeno je da rok za uplatu ističe zaključno sa 31.03.2017. godine. Nakon isteka utvrđenog roka, na osnovu Saglasnosti Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, rok za uplatu godišnje premije produžen je do 31.05.2017. godine.

Stav resornog Kantonalnog ministarstva bio je da 31. maj 2017. godine predstavlja krajnji rok za uplatu premije osiguranja za 2017. godinu. Planirano je da će oko 410.000 osiguranih lica uplatiti premiju osiguranja za 2017. godinu, i do sada je to pravo ostvarilo 389.216 osiguranih lica, što je oko 95 % od planiranog i aplikacija istih je najvećim dijelom već i izvršena.

Kako i dalje u malom procentu postoji zainteresovanost osiguranih lica za uplatom premije osiguranja, koja i pored produžavanja roka u dva navrata nisu iskoristila svoje pravo, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona na osnovu saglasnosti resornog ministarstva Tuzlanskog kantona, utvrđuje novi rok za uplatu godišnje premije osiguranja do 31.07.2017. godine.

Želimo skrenuti pažnju svim građanima/osiguranim licima da iskoriste novu priliku i izvrše uplatu i aplikaciju premije osiguranja do utvrđenog roka, s obzirom da je zajednički stav Ministarstva zdravstva i Zavoda, da je ovo posljednji i krajni rok za uplatu godišnje premije osiguranja – ističu iz ZZO TK-a.

Osigurana lica koja uplate premiju osiguranja oslobođena su učešća u svim troškovima primarne, konsultativno-specijalističke i bolničke zdravstvene zaštite, osim u troškovima za banjsko liječenje.

Po isteku utvrđenog roka, premiju osiguranja moći će uplatiti samo lica koja se po prvi put prijavljuju na obavezno zdravstveno osiguranje. Osigurana lica koja ne izvrše uplatu premije osiguranja do utvrđenog roka, imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite, ali će snosit dio neposrednog učešća u pojedinim troškovima zdravstvene zaštite saglasno Odluci o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite na teritoriji Tuzlanskog kantona (“Službene novine TK” broj: 2/03), za koje bi uz uplaćenu premiju bili oslobođeni plaćanja.

Pozivamo osigurana lica koja još uvijek nisu izvršila uplatu premije osiguranja da iskoriste to pravo do 31.07.2017. godine.

(Tuzlainfo.ba)