Ramazanska poruka muftije tuzlanskog: Pokažimo dužno poštovanje starijima i ljepotu samilosti mlađima

by admin
| 16:42

Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama 1438. / 2017. godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je Bajramsku čestitku koju prenosimo u cijelosti.

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, Svemilosnom, Milostivom. Njegovi najljepši blagoslovi pripadaju plemenitom vjerovjesniku Muhammedu, alejhisselam.

Draga braćo, poštovane sestre!

Dvadeset devetog ramazanskog dana opraštamo se od dragog dosta. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec ispunio je naše duše i približio nas jedne drugima.

Ramazan je najbolja škola duhovnosti u kojoj se stiču najplemenitije ljudske vrline. U njemu se dosežu visoki stepeni samodiscipline, skromnosti i odricanja, što nije lahka ljudska zadaća. Islam nas je obavezao na pohađanje ove škole, i to svake godine. Čestitam svima vama koji ste uspješno položili ovogodišnji ramazanski ispit. Ova vaša diploma ima neizmjernu vrijednost. Bez sumnje najveća nagrada i zadovoljstvo pripada onima koji su postili. Postom se pouzdano popravlja i oplemenjuje svaka dimenzija ljudske ličnosti. Svi koji su istrajavali na ramazanskom putu zaslužni su za preporod našeg zajedničkog duhovnog stanja. Želimo da tu dobrobit osjete svi ljudi.

Stoga se Allahu Uzvišenom zahvalimo na uputi koju smo u proteklom mjesecu slijedili i na blagodatima kojima nas je opskrbio. Neka naša zahvalnost bude riječima i djelima, neka bude srcem. Našu duboku i trajnu zahvalnost Bogu Jedinom najbolje ćemo dokazati ako dobra koja imamo, s drugim Njegovim robovima podijelimo. Odgovor Milostivog uvijek će biti veći i plemenitiji od svakog našeg ibadeta, od svakog našeg dara. Tako je On, Svemogući, odredio i sljedećim riječima obznanio:…ako budete istinski zahvalni, Ja ću vam sigurno mnogo više dati…(Ibrahim, 7.)

Poštovani vjernici!

Zamolit ću vas da se s mnogo dužnog poštovanja na Bajram ophodite sa starijima, i da pokažete ljepotu samilosti prema mlađima. Toj velikodušnosti nas je pozivao Poslanik, alejhisselam. U dobroti prema starijima nahodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za djecu je naša dalekovidost.

U danima naše najveće radosti nećemo zaboraviti ni one koji su u nevolji i kojima naša blagonaklonost može biti veliko olakšanje i utjeha.

Pozivam vas da 2. dana Bajrama obiđemo mezarja naših najmilijih i da se na našim šehitlucima prisjetimo najboljih sinova naše domovine.

Ispratimo ramazan s odlučnošću da ćemo u vjeri iskreniji biti i da ćemo dobra djela istrajno činiti.

Svim muslimanima upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim im puno sreće i napretka, svakog dobra. Podijelimo našu najveću duhovnu radost s našim komšijama i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!

(Tuzlainfo.ba)