UKC Tuzla: Klinika za ginekologiju i akušerstvo u procesu akreditacije “Bolnice – prijatelji beba”

by admin
| 19:28

U sklopu projekta “Akreditacija bolnica – prijatelj beba”, koji provodi Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla borave predstavnici vanjskih ocjenjivača za akreditaciju ustanova. U toku svog boravka, u Klinici za ginekologiju i akušerstvu, izvršit će ocjenu akreditacijskih standarda u okviru projekta “Bolnice – prijatelji beba”.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 2005. godine je stekla zvanje Bolnica-prijatelj beba (Baby Friendly Hospital) i trenutno je u procesu vanjske akreditacije porodilišta.

Prema riječima dr. Azre Karić,spec. ginekologije i akušerstva, vođe tima vanjskih ocjenjivača za akreditaciju ustanova, u toku je pregled resursa i procedura Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

“Aktivnosti koje smo do sada sproveli odnosile su se na pregled odjeljenja, razgovore sa osobljem, trudnicama i porodiljama, te na pregled dokumentacije. U narednom periodu napravit ćemo preliminarni izvještaj, ali prvi utisci su pozitivni”, istakla je dr. Karić, uz koju je u današnjoj posjeti Klinici za ginekologiju i akušerstvo boravila i dr. Jasmina Šlaka, član tima vanjskih ocjenjivača za akreditaciju ustanova.

Prof. dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, u svom obraćanju je istakla da zvanje Bolnica-prijatelj beba predstavlja stil rada klinike i osoblja prema trudnicama, majkama i novorođenčadi, te da je naredni korak projekat “Bolnica-prijatelj majki” čime bi se Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla svrstala u red evropskih klinika – navedeno je informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)