N/FS BiH odgovorio navijačima Slobode: Riješite probleme u vašoj kući, mi radimo po propisima!

by admin
| 12:01

Nakok oštrih reakcija tuzlanske javnosti na oduzimanje licence za nastup u Premijer ligi FK Sloboda, te najavljenog “Rata savezu” od navijača Slobode, danas je reagirao i Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, čije saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Povodom najavljenog “Rata Savezu” zbog povlačenja licence FK Sloboda Tuzla za učešće u Premijer ligi BiH u narednoj sezoni, želimo javnost, a posebno navijače FK Sloboda, upoznati sa slijedećim činjenicama i stavovima:

Nadležni organi i tijela N/FSBiH rade i donose odluke prema definisanim propisima i procedurama, što se odnosi na tok i postupak izdavanja takmičarskih licenci svim klubovima. U konkretnom slučaju, komisije za licenciranje klubova su kao stručna pravna tijela imenovana odlukama Generalne skupštine NS/FSBiH, te su uz podršku Odjela za licenciranje klubova donijele odgovarajuće odluke u skladu sa važećim pravilima.

Savez ne može tolerisati ono sto ne učine uprave klubova, jer ima odgovornost prema UEFA-i za dosljedno provođenje licencnih propisa, standarda i procedura. Zbog toga, nikome ne možemo i nećemo dozvoliti da narušava važeća pravila, jer upravo UEFA vrši kontinuirani monitoring nad primjenom tih pravila. Savez je dio UEFA-e i obavezan je poštovati sve što se nalaže nacionalnim asocijacijama. Posljedično, FK Sloboda kao dio Saveza, ima obavezu da postupa prema propisima N/FSBiH i prihvata odluke, što je klub potvrdio potpisom posebne izjave u postupku licenciranja kluba za takmičarsku sezonu 2017/2018.

FK Sloboda je nesumnjivo potreban Savezu i bh. fudbalu, ali Savez ne može prihvatiti odgovornost za neizvršavanje obaveza od strane ovog kluba. Nećemo upasti u zamku lokalnih problema i odnosa bivših i sadašnjih uprava kluba, odnosno onih koji su stvarali obaveze i onih koji su te obaveze naslijedili. Oni su ti koji ih trebaju riješiti, jer su ih samim ulaskom u Upravu kluba preuzeli zajedno sa svim pravima. Savez nije dekretom postavljao uprave FK Slobode, nego su članovi bivšeg i sadašnjeg rukovodstva dobijali povjerenje putem nadležnih klupskih organa i klupskih procedura.

I zato, svi koji vole ovaj klub trebaju na adekvatan način dati doprinos u rješavanju problema u svojoj kući, jer to je jedini put i način za prevazilaženje trenutne situacije. Vanistitucionalni pritisak, zamjenom teza putem iznošenje dezinformacija i netačnih podataka, nije put za rješavanje problema.

U cijeloj priči nameću se slijedeća logičana pitanja: Kome to Savez zabranjuje da se za svoje interese bori pravnim sredstvima? Ko to reketira FK Sloboda, kako to navode pojedini članovi uprave FK Sloboda ? Zbog čega se na ovaj način pokušava rušiti Savez, koji samo insistira na dosljednoj primjeni pravila i propisa ?

S tim u vezi, želimo poručiti da ćemo sva devijantna ponašanja, uključujući i neargumentovane izjave zvaničnika, tretirati na adekvatan način putem odgovarajućih propisa i pravneih procedura. Imamo obavezu da zaštitimo Savez, bh. fudbal, te pravila i propise za koje snosimo potpunu odgovornost prema UEFA-i. U tome nas neće omesti ni izjave ni prijetnje, sa pozivom na javni linč, pokrenut iz Tuzle.

Pravila koja važe za sve klubove mora poštovati i FK Sloboda čije rukovodstvo mora preuzeti odgovornost za rješavanje obaveza!

Ovom prilikom nema potrebe ulaziti u meritum predmeta. Međutim, dokumentacija kojom Savez raspolaže apsolutno govori u prilog naših tvrdnji. Ukoliko bude potrebno, kompletna relevantna dokumentacija će biti predočena javnosti nakon okončanja postupka. To sada nećemo učiniti kako ne bismo utjecali na tok i ishod postupka, saopćeno je NFSBiH.

(Tuzlainfo.ba)