“Budi Mali svijet”: Za otvaranje Centra za djecu sa autizmom potrebno 176.000 KM

by admin
| 17:56

Danas je održana je press konferencija predstavnika organizacije World Vision Bosne i Hercegovine i Udruženja Mali svijet na kojoj je predstavljena inicijativa za osposobljavanje prvog Centra za ranu intervenciju na tuzlanskoj regiji.

Osposobljavanje Centra za ranu intervenciju koji vodi Udruženje „Mali svijet“ od iznimne je važnosti za pružanje podrške djeci s autizmom i njihovim roditeljima. U novoj zgradi i sa savremenom opremom, Centar će omogućiti djeci sa autizmom da iskuse sigurno, brižno i osnažujuće okruženje koje će im pomoći da dostignu svoj puni potencijal.

Ukupni iznos potreban za otvaranje Centra za djecu sa autizmom u novim prostorijama je 176.000 KM. Taj novac će biti iskorišten za ugradnju grijanja, prilagodbu potkrovlja zgrade u prostor za individualne radionice, te  opšte opremanje zgrade i dvorišta, kao i nabavku opreme za neuro-feedback terapiju.

„Zbog sve većeg broja djece kojima je potreban tretman i nedostatka prostora, tokom prethodne dvije godine Mali svijet je morao smanjiti vrijeme tretmana za svako dijete, kako ne bi odbili niti jedno dijete kojem je potrebna pomoć. Ovo usporava napredak i onemogućuje značajniji iskorak djece ka ozdravljenju“, riječi su Amre Fatušić predsjednice Udruženja „Mali svijet“.

Adaptacijom prostorija, koje se nalaze u područnoj školi u MZ Bistarac Donji, Centar za ranu intervenciju „Mali svijet“ odmah će imati koristi 83 djece koje su sada u tretmanu ali i sva druga djeca koja su na listama čekanja.

“Ovim putem pozivamo svo stanovništvo, kao i kompanije u BiH da pronađu način i podrže ovaj projekat, bilo doniranjem novčanih sredstva ili nekim drugim putem”, izjavio je Mirza Đelmo, koordinator kampanje “Budi Mali svijet” i predstavnik organizacije World Vision.

On je dodao da kampanja prikupljanja sredstava za uspostavu Centra traje do kraja septembra i da, ukoliko sve bude išlo po planu, do kraja godine bi trebao biti otvoren prvi Centar za ranu intervenciju u tuzlanskoj regiji.

Novčani prilozi za uspostavu Centra za ranu intervenciju mogu se uplatiti na račun broj 1610000000000011 sa svrhom doznake “Podrška osnivanju Centra za ranu intervenciju, partija broj 030001615-1. Za više informacija o kampanji i načinima uplate posjetite www.budimalisvijet.com i https://www.facebook.com/budimalisvijet/

(Tuzlainfo.ba)