Raskol u tuzlanskom SBB-u: Mjesni odbori imaju po dva predsjednika!?

by admin
| 18:49

Unutarstranački izbori u Savezu za bolju budućnost (SBB) Tuzla tek su počeli, a u stranci se već naziru ozbiljne podjele.

Razlog svemu je nepoštivanje smjernica za unutarstranačke izbore, koje je Centrala stranke iz Sarajeva jasno precizirala te poslala svim gradskim i općinskim organizacijama SBB-a u BiH – piše Faktor.ba.

Iako bi poštivanje smjernica prvenstveno trebalo nadgledati rukovodstvo stranke u Tuzli, potpuno suprotno, njen predsjednik i potpredsjednik direktno, kako tvrde pojedini SBB-ovci, zanemaruju naredbe iz Sarajeva. Riječ je o Nedžadu Hamziću i Elviru Kasumoviću, koje članstvo stranke već odavno smatra glavnim krivcima za loše izborne rezultate, kao i svakodnevno osipanje kadra u tuzlanskom SBB-u.

Kako se biraju predsjednici

Smjernicama je propisano da nove predsjednike mjesnih odbora SBB-a u Tuzli biraju svi članovi stranke koji žive na tom području, a postojeće rukovodstvo mjesnog odbora saziva sjednicu.

Međutim, tvrde pojedini članovi SBB-a, po vlastitom nahođenju Hamzića i Kasumovića, rezultati legalno izabranih predsjednika u nekoliko mjesnih odbora se ne poštuju. Stari predsjednici tvrde, da je riječ o dijelovima Tuzle, u kojima spomenuti dvojac ne uživa povjerenje članova.

Takav slučaj zabilježen je već u mjesnim odborima SBB-a Kreka i Batva, gdje je i pored izbora predsjednika po smjernicama, Gradski odbor u centrali stranke u Tuzli, sazvao paralelne sjednice te izabrao druge predsjednike spomenutih odbora.

Dugogodišnji članovi SBB-a, smatraju da se dvojac Hamzić – Kasumović oteo kontroli te da sve rade, kako bi u konačnici za izbor predsjednika SBB-a Tuzla, imali podobne kadrove po mjesnim odborima i dovoljan “broj ruku” da zadrže svoje pozicije.

– Smjernice jasno propisuju da novo rukovodstvo mjesnog odbora biraju svi članovi. Tako je u MO Kreka legalno i po smjernicama izabrano novo rukovodstvo, da bi samo par dana poslije, vrh stranke u Tuzli sazvao novu sjednicu i izabrao novi MO SBB-a Kreka. Oni jednostavno ne žele ljude koji misle svojom glavom, nego im trebaju podobni. Ne odgovaraju im članovi SBB-a koji igraju pošteno i koji se bore za opći interes članova SBB-a i građana Tuzle – kazao je Enis Šišić, predsjednik MO Kreka.

On navodi da je kao dosadašnji predsjednik MO Kreka sazvao sjednicu skupštine na kojoj je više od 50 članova prisustvovalo i glasalo. Međutim, kako kaže, na toj sjednici nije bilo nikoga od predstavnika Gradskog odbora SBB-a.

– Pet dana poslije toga u sjedištu stranke u Tuzli održava se nova sjednica Mjesnog odbora Kreka. Ja sam pisao Centrali SBB-a u Sarajevo, ako oni žele da se ovako radi i da ta dva čovjeka na ovaj način upravljaju u Tuzli mene tu više neće biti, ali i mnogih drugih članova – pojašnjava Šišić.

Ništa nije slučajno

Da se ništa ne dešava slučajno, govore imena izabranih predsjednika u dva pomenuta mjesna odbora. U Kreki je protivno smjernicama vrh SBB-a Tuzla za predsjednika postavljen Senaid Beširović, rođak Elvira Kasumovića, potpredsjednika SBB-a Tuzla. Beširevićeva žena Lejla je nedavno postavljena za direktoricu Osnovne škole Slavinovići, raspodjelom direktorskih pozicija po izbornim rezultatima iz 2014. godine. Direktorska pozicija ove škole pripala SBB-u, a u izboru Lejle Beširović, učestovao je upravo Elvir Kasumović, koji je tada bio predsjednik Školskog odbora!

Elvir Kasumović potvrdio je za Faktor da mu je Senaid Beširović dalji rođak te da je bio u Školskom odbru kada je Beširevićeva supruga izabrana za direktoricu Osnovne škole Slavinovići.

Slična je situacija i u Mjesnom odboru SBB-a Batva, gdje su također održana dva izbora za predsjednika. Jedan po uputama i smjernicama, drugi u prostorijama stranke.

Po smjernicama i volji mještana i simpatizera SBB-a Batva, izabran je Jasmin Habul, a paraleleno je na čelo MO Batva i bez smjernica, postavljen Valid Jaganjac.

– Naše rukovodstvo u Tuzli je samo sebi svrha. Niti koga šta pitaju, niti poštuju volju svojih birača. Tako i ovaj put, ne poštuju smjernice i biraju podobne, kako bi sačuvali fotelje i pozicije. Mi smo na sjednici imali 59 članova koji su glasali i dobio sam veliku podršku. To je jedan od 
najvećih odziva na mjesnom nivou u cijeloj BiH. O svemu smo obavijestili Centralu u Sarajevu, pa neka onda oni donesu konačan sud – kazao je Jasmin Habul, stari i novoizabrani predsjednik MO SBB Batva.

Slažu se u jednom

Zanimljivo je da se sa posljednjim dijelom Habulove izjave složio i pomenuti Elvir Kasumović.

– Mi moramo sve raditi po smjernicama koje su nam dostavljene iz Centrale SBB-a u Sarajevu. Sve pritužbe će se tamo rješavati pa ćemo vidjeti ko je u pravu. Izbore u pojednim mjesnim odbrima ne bih komentirao, jer sam odgovoran samo za Mjesni odbor SBB-a Mosnik gdje sam nedavno izabran za predsjednika – kaže Kasumović.

On dodaje da faktički više nije potpredsjednik SBB-a u Tuzli, jer je proces unutarstranačkih izbora u toku i da će se tek nakon što se okončaju izbori biti poznato ko je odgovoran za koji nivo.

Treba dodati da je Valid Jaganjac kojeg je u MO Batva postavilo rukovodstvo ne poštujući smjernice, suprug Sanele Jaganjac, direktorice Osnovne škole Mejdan. I ova je škola raspodjelom vlasti pripala SBB-u Tuzla, a osim toga, bračni par Jaganjac kućni su prijatelji Nedžada Hamzića, predsjednika SBB-a Tuzla.

O izborima za predsjednika MO SBB-a u Mosniku Faktor je već pisao. Tada je na sjednicu došla policija, nakon poziva Elvira Kasumovića, inače zaposlenika MUP-a TUzlanskog kantona. Policiji je tada predočen spisak onih koji su mogli prisustvovati sjednici dok su ostali morali napustiti sjednicu iako su bili članovi stranke ili su, pak, imali potpisane pristupnice. 

(Tuzlainfo.ba/Faktor.ba)