Ramazan u Tuzli: Kraj posta i ove godine oglašavat će top, zajednički iftar na Trgu slobode

by admin
| 8:51

Prema Takvimu IZ u BiH mjesec ramazan, mjesec muslimanskog posta i odricanja, ove godine nastupa 27. maja 2017., a prvi teravih-namaz će se klanjati poslije jacije 26. maja u svim džamijama.

Praksa oglašavanja iftara pucnjem iz topa u Tuzli će biti zadržana i ove godine. Top će oglašavati vrijeme iftara sa uobičajnih lokacija Kicelj, Debelo Brdo i Ilinčica. Ovu posebnu razamazansku aktivnost i ove godine podržala je Turistička zajednice Tuzlanskog kantona.

I ovog ramazana biti će upriličen iftar na otvorenom, na Trgu slobode.

Također, ove godine u okviru ramazanske manifestacije „Ramazan u Bosni“, realizovati će se nekoliko druženja. Programi manifestacije ”Ramazan u Bosni” održavat će se pet noći ramazana, a podrazumijevaju predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, kao i sevdalinki. Druženja i drugi programi ove manifestacije će biti održani na Trgu slobode.

U okviru ramazanskih aktivnosti i ove godine će se učiti tri hafiske mukabele, u džamiji „Kralj Abdullah“, Čaršijskoj džamiji i Turalibegovoj džamiji. Planirana je realizacija niza vjerskih i humanitarnih aktivnosti.

U Tuzli će se prvog dana Ramazana postiti od 2.43 do 20.23 sati.

Prvi dan Ramazanskog bajrama  je u nedjelju 25. juni 2017. godine.

(Tuzlainfo.ba)