Stiže 150 učesnika iz 11 zemalja: U Tuzli počinje 3. Regionalni energetski forum

by admin
| 18:44

U Tuzli će se 24. i 25. maja, 2017. godine u hotelu „Mellain“ održati treći po redu stručno-poslovni skup Regionalni energetski forum Tuzla – REF 2017. 

Regionalni energetski forum Tuzla – REF održava se jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i država regiona diskutuju o aktuelnim temama u oblasti energetskih politika, primjeni novih tehnologija, kao i pravcima razvoja energetike uopšte.

Na Forumu se očekuje dolazak preko 150 učesnika iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Kine, Finske, Poljske, Njemačke, Belgije i Austrije.

Donosioci odluka i kreatori javnog mnijenja, eksperti i profesionalci tehničkih, ekonomskih i pravnih struka: predstavnici elektroenergetske industrije, regulatornih agencija, vladinih institucija, akademske zajednice, specijalizovanih istraživačkih i stručnih organizacija, proizvođača opreme i inženjering kompanija će 24. i 25. maja u Tuzli raspravljati o ključnim izazovima energetske tranzicije i razvoja elektroenergetskog sektora.

Na Forumu će učestvovati preko 50 mladih profesionalaca iz industrije i sa univerziteta – budućih kreatora i nosilaca realizacije procesa energetske tranzicije. Na ovogodišnjem Forumu potvrđeno je učešće 17 uvodničara – međunarodnih i domaćih stručnjaka na tri tematska panela:

– Implementacija Sporazuma o Energetskoj zajednici u novim okolnostima

– Velika ulaganja u nove energetske objekte na Zapadnom Balkanu

– Potrošnja energije, sigurnost snabdijevanja i integracija u tržišta električne energije jugoistočne Evrope

REF 2017 se organizuje uz podršku European Climate Foundation sa sjedištem u Briselu, a pokrovitelji Foruma su Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla. Nosilac aktivnosti organizacije Foruma je Udruženje za razvoj NERDA.

(Tuzlainfo.ba)