Tuzlanski kanton: Dobitnicima ratnih primanja i odlikovanja 170.000 KM

by admin
| 8:07

Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila 170.000,00 KM na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih primanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja u 2017. godini.

Naime, dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja i članovi uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja Tuzlanskog kantona, imaju pravo na jednokratno novčano primanja u toku jedne kalendarske godine, pod uvjetom da su korisnici boračko – invalidske zaštite na području Kantona.

Visinu i dinamiku isplate ovih novčanih primanja, posebnom odlukom utvrđuje Vlada, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja. Predloženi raspored sredstava utvrđen je na osnovu podataka o broju nosilaca priznanja i odlikovanja i planiranih sredstava utvrđenih Programom korištenja sredstava.

Osnovica za novčana primanja je ostvarena prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, a visina primanja ovisi o koeficijentu kojeg nosi svako od odlikovanja: 50% Značka „Zlatni ljiljan“, Red hrvatskog trolista, Orden slobode, Red bana Jelačića, Orden heroja oslobodilačkog rata, Red Nikole Šubića Zrinjskog, Orden oslobođenja, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Orden zlatnog grba sa mačevima, Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem, Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem, Medalja zahrabrost, Medalja pobjeda, Medalja otpora, Medalja za vojne zasluge, Policijska medalja za hrabrost i Zlatna policijska značka -zvijezda, 25% Srebrna policijska zvijezda i Srebrni štit i 10% Red hrvatskog pletera.

(Tuzlainfo.ba)