EFICON: Studenti Ekonomskog fakulteta Tuzla uspješno organizovali ekonomski forum

by admin
| 11:41

Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bili su domaćini prvog studentskog ekonomskog foruma – EFICON.

U Plavoj sali BKC-a održan je dvodnevni forum koji je okupio mlade i ambiciozne studente iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sa studentima su svoje inspirativne priče podijelili eminentni predavači: Mladen Komarica (Regionalni menadžer Wiener osiguranja), Kemal Balihodžić (CEO of UpTrend Marketing Solutions), prof. Dr.  Edin Osmanbegović (Ekonomski fakultet Tuzla), Samra Lučkin (CEO of „Boram“ marketinška agencija), Kristijan Smiljanić (vlasnik  „Leftor“), Sanja Hajdukov (Centar za promociju cjeloživotnog učenja ERAZMO Tuzla), internacionalno nagrađivana umjetnica Edina Selesković, a na završnom panelu diskutovali su Adis Arapović (Projekt menadžer Centra civilnih inicijativa), Dr. Goran Miraščić (Savjetnik premijera Vlade Federacije BiH) , prof. Dr. Merim Kasumović (Ekonomski fakultet Tuzla) i doc. Dr. Sabina Đonlagić-Alibegović (Ekonomski fakultet Tuzla).

Pokrovitelji ovog događaja bili su: Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona, BKC Tuzla, Wiener osiguranje, NLB banka, doo Deling Tuzla, Centar za poslovnu edukaciju, Radio Kameleon i Euro vez Tešanj.

Bitno je naglasiti i da je ovaj forum specifičan zbog svoje organizacije u kojoj su učestvovali isključivo studenti i članovi Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Cilj organizatora bio je studentima ekonomskih fakulteta omogućiti povezivanje sa stvarnim ekonomskim tokovima u našem društvu kao i razmjenu ideja i povezivanje studenata zemalja Zapadnog Balkana. Ova namjera je rezultirala i potpisivanjem sedam Sporazuma o suradnji između studentskih asocijacija Hrvatske, Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine radi nastavka suradnje, unapređenja mobilnosti i istraživačkog rada.

Obzirom da je na prvom forumu učestvovalo preko 120 studenata iz navedenih zemalja, da je vladao veliki interes studenata , te da su utisci učesnika i javnosti izuzetno pozitivni, kao i zbog činjenice da su neki od sponzora najavili dugoročnu podršku ovom projektu, Asocijacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli će uz podršku svog fakulteta nastaviti sa ovim forumom u budućnosti.

„Prije svega, željela bih se zahvaliti Ammaru Mešiću što me je zvao da budem dio foruma! Sam eficon bio je iznimno zanimljiv, sa vrhunskim izlaganjima i još boljim predavačima! U nekim trenucima predavanja jednostavno uhvatiš sebe kako se zamisliš o nekim stvarima, nešto ti otvori oči, a neke izrečene stvari te toliko motiviraju i daju vjetar u leđa da možeš ostvariti sve što si ikada zamislio! Čestitam cijelom timu koji je radio na tome da se ovaj forum održi! Povezivanje fakulteta i studenata iz regije je veoma bitno, svi bi trebali težiti tome da zajedno radimo na projektima koji bi nam svima utabali i olakšali put u budućnost. Svi smo svjesni ekonomskog stanja u regiji i baš zato bi zajedno trebali raditi na poboljšanju cijelog sustava. Smatram da svatko mora krenuti prvo od sebe, a već desetak ili stotinjak ambicioznih mladih ljudi koji žele promjene na bolje, mogu učiniti čuda!“ – izjavila je Marijana Pirički, studentica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

O značaju EFICON-a govorio je i Josip Bošnjak, student Ekonomskog fakulteta iz  Brčkog, koji je istakao važnost ovakvog događaja radi umrežavanja studenata ekonomije iz regije i rješavanja trenutnih ekonomskih problema zajedničkim snagama.

„Organizatori foruma izuzetno su zadovoljni krajnjim ishodom te se nadaju da će EFICON postati jedan tradicionalni studentski ekonomski forum u Tuzli.“ – izjavio je Ammar Mešić, projektni koordinator EFICON-a.

(Tuzlainfo.ba)