Iz FK Sloboda tvrde: Razlozi za neizdavanje licence su neutemeljeni

by admin
| 6:46

Podneseni zahtjev za izdavanje licence  FK Sloboda Tuzla za takmičenje u BH Telecom Premijer ligi i UEFA-inim klupskim takmičenjima za narednu sezonu odbijen je na sjednici Prvostepene komisije Nogometnog saveza BiH zbog ne ispunjavanja određenih kriterija iz pravilinika.

Naime, prema odluci Komisije, Klub nije dokazao da nema neizmirenih obaveza plaćanja prema uposlenicima u pogledu ugovornih zakonskih obaveza koje su nastale prije 31. decembra 2016. godine, a Kostić Ivan, Fatić Ivan, Mehdić Damir i Govedarica Miljan pismeno su obavijestili NS/FS BiH da imaju potraživanja od Kluba i to:

Kostić Ivan – 60.000,00 KM

Fatić Ivan – 29.337,00 KM

Mehdić Damir  15.400,00 KM

Govedarica Miljan – 10.800,00 KM

Također, zahtjev za licenciranje odbijen je zbog dospjelih neizmirenih obaveza prema društvenim poreskim vlastima. Naime, Klub je 5. oktobra 2016. godine sklopio Sporazum sa Poreznom upravom FBiH o plaćanju duga o ukupnom iznosu od 6.993.180,53 sa odobrenim plaćanjem na 60 rata, a prema izvještaju revizora Klub nije platio nijednu ratu po navedenom Sporazumu o reprogramu.

Zbog neredovnog plaćanja ranije potpisanog Sporazuma o reprogramu iz marta 2016. godine, potpisan je Sporazum u oktobru 2016. godine.

Usvajanjem zakona o dugovanjima sportskih kolektiva, FK Sloboda Tuzla ponovo je predala dokmunetaciju Poreznoj upravi FBiH 13. marta 2017.  sa Zahtjevom za reprogram poreznog duga u skladu sa Ukazom o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskih kolektiva dostavljena je 14. marta 2017. godine te Klub ne može uticati na dinamimku rada Poredske uprave FBiH.

Početkom aprila 2017. godine potpisan je novi Sporazum sa Poreznom upravom FBiH po novom zakonu o otpisu kamata i plaćanju duga (2.777.327,07 KM) a prva rata uplaćena je 25. aprila 2017. godine o čemu je i dostavljen dokaz o uplati 1. rate.

Iz FK Sloboda Tuzla poručuju da će se očitovati zbog odbijanja Zahtjeva za licenciranje kluba jer Upravni odbor smatra da su razlozi zbog čega je licenca odbijena, neutemljeni te je u toku priprema dokumentacije i obrazloženja koja će se predati  Drugostepenoj komisiji i dokazati da je prvobitna Odluka o odbijanju Zahtjeva za licenciranje FK Sloboda Tuzla za takmičenje u sezoni 2017./2018. u BH Telecom Premijer ligi i UEFA-inim klupskim takmičenjima neutemeljena.

-Naš zahtjev je odbijen, ali smatramo da su navedeni razlozi neutemeljeni i mi radimo na skupljanu dokumentacije i dodatnog obrazloženja koje ćemo predati Drugostepenoj komisiji Nogometnog saveza i vjerujem da ćemo dokazati da je ta prva odluka da nam odbiju Zahtjev neutemeljena. Vjerujem da ćemo od Drugostepene komisije dobiti odobrenje i da ćemo se naredne sezone sigurno takmičiti, rekao je predsjednik UO FK Sloboda Tuzla, Senad Mujkanović.

(Tuzlainfo.ba)