Radionica u Tuzli: Počela realizacija projekta podrške ženama sa invaliditetom

by admin
| 10:27

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ organizovao je prvu radionicu za žene sa invaliditetom pod nazivom: „Uvod o pravima žena sa invaliditetom“, koja se ove sedmice održala u prostorijama I.C. „Lotos“.

Radionica je realizovana u okviru projekta za žene sa invaliditetom pod nazivom „Vrijeme je za naša prava“ čiju je implementaciju započeo I.C. „Lotos“ a koji je finansiran od strane Ambasade SAD u BiH.

Invaliditet koji pogađa 15 posto ukupne svjetske populacije je zastupljeniji među ženama nego muškarcima. Žene sa invaliditetom procentualno imaju lošije zdravstveno stanje, niži stepen obrazovanja, ekonomske uključenosti, te su izloženije siromaštvu i socijalnoj isključenosti u odnosu na žene bez invaliditeta.

Projekat će doprinijeti tome da BH društvo postane više inkluzivno, te da se osiguraju određene vrste neophodne podrške kroz koje će se omogućiti ženama sa invaliditetom kao najmarginalizovanijoj grupi da  ravnopravno sa drugim građanima i građankama koriste svoja prava unutar svojih zajednica. Takođe, cilj projekta je pružiti priliku ženama sa invaliditetom da usvoje znanja i vještine neophodne za samostalan život i steknu više samopouzdanja.

Ovaj projekat je samo prvi korak u pravcu jednog šireg spektra aktivnosti koje bi trebalo da se implementiraju za i sa ženama sa invaliditetom na cijeloj teritoriji BiH sa ciljem poboljšanja njihovog statusa u društvu.

(Tuzlainfo.ba)