KO SDA Tuzlanskog kantona: Problemi u Srebreniku i Gračanici, Izetbegoviću uputili zahtjeve

by admin
| 10:19

Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA TK izdao je poduže saopćenje za javnost u kojem je tretirano nekoliko tema. Saopštenje, prenosimo u cjelosti.

Izvršni odbor KO SDA TK daje punu podršku predsjedniku SDA BiH Bakiru Izetbegoviću u razrješavanju vrlo složene situacije u državi i stranci, kao i podršku potpredsjedniku SDA BiH i predsjedniku KO SDA TK, Mirsadu Kukiću u njegovom radu u Predsjedništvu SDA BiH i vođenju KO SDA TK-a.

Izvršni odbor KO SDA TK predlaže Predsjedniku Stranke SDA BiH, Bakiru Izetbegoviću ili Kolegiju da u skladu sa raspoloživim vremenom, primi delegaciju IO KO SDA TK, kako bi ga upoznali o aktivnostima koje provodi KO SDA TK na čelu sa predsjednikom dr Mirsadom Kukićem i aktivnostima Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona.

Izvršni odbor KO SDA TK osuđuje i smatra neprimjerenim i politički štetnim za SDA BiH pritiske i ucjene koje se vrše od strane pojedinaca prema predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću, dezinformišući ga a sve u cilju da se zadovolje lični interesi ili pojedinačni interesi pojedinih općinskih odbora SDA TK iz kojih dolaze, i destabilizira KO SDA TK na čelu sa predsjednikom Kukićem.

Izvršni odbor KO SDA TK daje punu podršku u radu Povjereništva u OO SDA Gračanica koje je uvedeno po Odluci Predsjedništva SDA BiH i smatra neprihvatljivim i najoštrije osuđuje pokušaje degradiranja rada Povjereništva u OO SDA Gračanica. Od općinskih odbora SDA u kojima su uvedena povjereništva traži se da završe izbore u skladu sa Statutom i Pravilima izbornog postuka u SDA do 15.05.2017. godine, a pojedince koji pokušavaju vaninstitucionalno uticati na izborni proces smatraćemo odgovornim i pokrenuti ćemo postupke pozivanja na odgovornost. Izvršni odbor KO SDA TK traži da se zaustavi vaninstitucionalno djelovanje pojedinaca iz vrha SDA i da se poštuju legalno izabrani organi stranke kao i Statut SDA.

Izvršni odbor KO SDA TK traži da se predstavnici SDA sa područja Tuzlanskog kantona u višim i organima vlasti počnu odgovorno ponašati prema kantonu iz kojeg dolaze. Tražimo da se zauzmu da autoput Beograd–Sarajevo treba proći kroz Tuzlanski kanton. Potrebno je učiniti i dodatne napore na završetku brze ceste Sarajevo–Tuzla, te pristupiti izgradnji brze ceste Tuzla-Orašje i Žepče-Banovići. Izvršni odbor Ko SDA TK traži da se što hitnije u proceduru stave Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o ino dugu i zaduživanju, gdje Tuzlanski kanton primjenom postojećih zakonskih rješenja ima najveću štetu u odnosu na ostale. U protivnom Zakon o porezu na dohodak, kojeg predlaže Vlada F BiH, ne treba usvojiti u ponuđenom tekstu, jer bi najveću štetu implementacijom tog Zakona imao Tuzlanski kanton i po tom osnovu 17 miliona prihoda manje u budžetu.

Tražimo da se poduzmu sve neophodne radnje kako bi se implementirali energetski projekti „Termo blok 7“ i „Termoelektrana Banovići“ za koje smatramo da su od suštinske važnosti za Tuzlanski kanton, i ukupnu energetsku stabilnost F BiH. Za ove projekte Tuzlanski kanton ne traži pomoć nego traži samo garanciju za implementaciju istih, jer za razliku od ostalih zaduženi iznos varaćaju privredni subjekti. Izvršni odbor KO SDA TK traži da se poduzmu neophodne radnje kako bi Koridor 5 C dijelom prošao kroz Tuzlanski kanton u vidu Y kraka na potezu Žepče-Tuzla-Orašje.

Ukoliko ovi projekti ne bi bili izvjesni, IO KO SDA TK smatra da bi bilo bolje otići u opoziciju jer ne bi bila ispoštovana predizborna obećanja.

Izvršni odbor KO SDA TK cijeni da su Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona uspješno provodile politiku KO SDA TK što se ogleda u sljedećem: Stabilna skupštinska većina i 10.000 novozaposlenih. Prvi put u povijesti Tuzlanskog kantona imamo veći broj zaposlenih u odnosu na nezaposlene. Tuzlanski kanton u posljedenje dvije godine bilježi najveći rast industrijske proizovdnje u F BiH, a i u BiH od 7%. Odnos uvoza i izvoza najpovoljniji je u F BiH, gotovo 100% pokrivenost uvoza izvozom. Najveće strane investicije u 2016. godini zabilježene su u Tuzlanskom kantonu, od 270.000.000 stranih investicija u BiH 200.000.000 na području Tuzlanskog kantona.

Posljednje dvije godine budžet TK je stabiliziran i ostvaren je suficit, riješen je najveći broj privrednih problema na području Tuzlanskog kantona koji je bio uzrok destabilizacije Kantona i F BiH u 2014. godini a to su, izmešu ostalih, Dita, Aida, Gredelj, TTU, Rudnik soli, RTVTK, Livnica, UKC Tuzla,…

Uz pomoć Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Vijeća Denisom Zvizdićem uspješno se realizuje razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla. Sve ovo je doprinjelo da je Tuzlanski kanton postao mjesto perspektivno za život i investiranje. Izvršni odbor KO SDA TK podržava rad Pravosudnih institucija u okviru profesije, zakonitog rada i djelovanja, ali osuđuje svaki vid instrumentaliziranja pravosudnih institucija u cilju političke diskreditacije i političke eliminacije pojedinaca, kao što je posljednji slučaj sa optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Daje se puna podrška Informaciji OO SDA Srebrenik koja je jednoglasno usvojena na Izvršnom odboru, Asocijacije „Fatma“ i Asocijacije žena (uz jedan glas protiv i jedan suzdržan glas na Asocijaciji žena), a sve u cilju stabilizacije stanja u Općinskom odboru SDA Srebrenik. S obzirom da smo iscrpili sve mogućnosti na općinskom nivou, jer imamo ignorisanje i neuvažavanje općinskog načelnika prema organima Stranke na općinskom nivou, predlažemo da predsjednik Bakir Izetbegović obavi razgovor sa rukovodstvom Stranke OO SDA Srebrenik u čijem sastavu je i općinski načelnik, proširen sa članom Glavnog odbora SDA, predsjednikom Kluba Vijećnika OV Srebrenik i predsjednikom KO SDA TK, a u cilju tačnog informisanja o stanju u navedenoj općinskoj organizaciji, navodi se u saopćenju za javnost Informativne službe KO SDA TK – navedeno je u saopštenju.