Prof. dr. Nermin Salkić: Alkoholom potpuno liječimo male tumore na jetri

by admin
| 8:50

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli jedini su u BiH koji uspješno izvode metodu liječenja tumora jetre etanolskom ablacijom, koja podrazumijeva da se određena količina alkohola, pod kontrolom ultrazvuka, direktno ubrizgava u tumor. 

Prema riječima prof. dr. Nermina Salkića, koji je govorio za Faktor specijaliste interne medicine, subspecijaliste gastroenterohepatologa i kliničkog koordinatora za transplantaciju jetre u UKC-u Tuzla, perkutanu etanolsku ablaciju prvi put su primijenili japanski ljekari 1983. godine.

Od tada, pa sve do danas, etablirala se kao najčešće korištena od svih ablativnih tehnika zbog jednostavnosti i male cijene.

Valja naglasiti da u ablativnu tehniku spadaju sve one medicinske tehnike kojima se uništava određeni dio tkiva, najčešće tumori, bez primjene hirurških procedura.

Pogrešne interpretacije medija

– Princip izvođenja perkutane etanolske ablacije vrlo je jednostavan. Pod kontrolom ultrazvuka, posebno konstruisanom iglom, koja na vrhu ima raspoređene bočne otvore, ulazimo u tumorsku masu, a potom ubacujemo 96-postotni alkohol u količini koju prethodno izračunamo na osnovu veličine karcinoma. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje 20-ak minuta i obično je potrebno od dva do šest ovakvih tretmana kako bi se tumor uništio – pojašnjava Salkić.

Iako je metoda veoma učinkovita, Salkić ističe kako su pogrešne interpretacije nekih medija da je perkutanom etanolskom ablacijom moguće izliječiti tumor jetre za 20 minuta.

– Neki mediji su zaista senzacionalistički prenijeli vijest. Radi se o tome da sama procedura traje 20 minuta. Liječenje raka jetre za 20 minuta je za današnju medicinu još uvijek daleki cilj.

Ukoliko nema komplikacija, pacijent se, prema riječima našeg sagovornika, naredni dan otpušta kući.

– Etanolska ablacija kao i većina drugih ablativnih tehnika može postići odumiranje tumora u postotku od 90 do sto posto, zavisno od njegove veličine. Generalno gledano, što je tumor manji, to je postotak odumiranja veći. Najbolji rezultati postižu se sa primarnim tumorima jetre, tzv. hepatocelularnim karcinomima. Kada su u pitanju mali tumori, svjetske studije pokazuju da nema naročite razlike u ishodu između pacijenata koji se tretiraju ablacijom i onih koji se operiraju. Sa metastazama, rezultati su skrominiji i ovdje ablacija ima više palijativnu ulogu u svrhu produžavanja života pacijenta. Otprilike, nakon uspješnog liječenja, stepen recidiva, dakle povratka tumora na istom ili drugom mjestu, je oko 50 posto. Sa ablacijom smo u prednosti, jer proceduru možemo ponoviti i tako spriječiti da tumor naraste. Također, za veće tumore hirurški tretman, ako je moguć, daje značajno bolje rezultate. Generalno, što je tumor manji to je uspjeh veći, praktično mi sa tumorima ispod tri centimetra postižemo potpuno izlječenje u preko 80 posto slučajeva.

Međutim, u proceduri izbora pacijenata koji bi bili podvrgnuti metodi, utvrđena su vrlo stroga ograničenja.

– Perkutanom etanolskom ablacijom mogu se tretirati promjene do 50 milimetara veličine ili do tri promjene čiji ukupni, sabrani promjer ne prelazi od 50 do 60 mm. Također, ne mogu se tretirati tumori u blizini većih krvnih sudova ili žučnih vodova, jer prilikom ablacije tumora, dolazi do uništavanja susjednog zdravog tkiva, pa bi se mogao oštetiti zid krvnog suda ili nastati ozbiljna, pa čak i smrtonosna unutrašnja krvarenja. Upravo ovi kriteriji glavna su prepreka za liječenje onih pacijenata koji imaju mnogostruke promjene u jetri, a koji nam se najčešće javljaju.

Kriteriji za odabir pacijenata

Tim ljekara u UKC Tuzla je od momenta kada je počeo raditi ovu proceduru, imao više od 2.000 upita sa područja cijele bivše Jugoslavije. Nažalost, prema riječima Salkića, kod ogromne većine pacijenata utvrđene su metastaze jetre u završnom stadiju bolesti, a takvi bolesnici su izvan kriterija koji omogućavaju uspješan tretman.

– Mi i dalje izvodimo metodu, a nakon inicijalnog kontakta, pacijente evaluiramo unutar 48 do 72 sata. Nema potrebe za dolazak na pregled jer se procjena vrši na osnovu zadnjeg nalaza CT-a ili MR jetre. Kako sam već naveo, veoma veliki je interes za ovu metodu, ali se na žalost radi uglavnom o pacijentima koji su sa daleko uznapredovalom bolešću i koji traže bilo kakav način koji bi ih doveo do izlječenja – kazao nam je Salkić.

Ljekari iz UKC-a Tuzla ističu kako je metoda besplatna za sve osiguranike u BiH uz primjerenu uputnicu od nadležnog ljekara iz ustanove u kojoj je pacijent inicijalno liječen.

(TI/Faktor.ba)