Aerodrom Tuzla: Od danas se leti na 16 destinacija, očekuje se 480.000 putnika u godini

by admin
| 16:03

Najveći niskotarifni avioprijevoznik u centralnoj i istočnoj Europi, Wizz Air na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla danas je zvanično postavio još jedan svoj avion Airbus A320, te svečano promovirao pet novih linija.

Ovo je drugi bazni avion koji je spomenuta aviokompanija postavila na tuzlansku pistu, a sa novim linijama broj destinacija na koje je moguće putovati sa tuzlanskog aerodroma popeo se na 16.

Novi avion na aerodromskoj pisti može se posmatrati i kao nova investicija od 98 miliona dolara, koliko košta spomenuti Airbus A320, a osim uspostave novih linija omogućava i dodatno zapošljavanje osoba.

Prema riječima menadžerice za korporativne komunikacije Wizz Air-a Sorine Ratz, dva aviona koja se nalaze u Tuzli predstavljaju ukupnu investiciju od blizu 196 miliona dolara.
„Novi avion koji je danas dovezen podržavat će pet destinacija, odnosno ruta za Bratislavu, Keln, Friedrichshafen, Nuremberg i Vaxjo, a opsluživat će i povećanje frekvencija letenja prema već postojećim destinacijama”, istakla je Ratz i dodala da letovi počinju u mjesecu martu, a putničke karte za bilo koju od ovih popularnih destinacija su već u prodaji putem internet stranice wizzair.com.

„Kao zračni prevoznik sa najvećim brojem operacija u Bosni i Hercegovini, nastavljamo širiti svoju mrežu niskotarifnih ruta, pružajući nove mogućnosti za putnike i stvarajući nova radna mjesta. Wizz Air ostaje posvećen ovoj državi i radujemo se nastavku suradnje sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, nudeći nove mogućnosti za putnike”, istakla je na kraju svog obraćanja.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, koji se u ime Vlade našeg kantona zahvalio Wizz Air-u na posvećenosti našoj zemlji i našem aerodromu.
“Ovom prilikom želim se zahvaliti cijelom Wizz Air-u na povjerenju koje nam ukazuju dopremanjem još jednog aviona na tuzlanski aerodrom i otvaranjem novih linija sa ovog aerodroma. Građani Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH i regiona sa aerodroma Tuzla sada mogu putovati na 16 svjetskih destinacija. Na samom aerodromu konstantno se povećava broj uposlenih ali i prateće aktivnosti u oblasti brojnih privrednih grana su u porastu. Želim istaći i da nas je ovo širenje poslovne saradnje nagnalo da i mi razmišljamo o povećanju kapaciteta ovog aerodroma. Vlada je projektu nadogradnje i rekonstrukcije terminalne zgrade dala svoju punu podršku. Ovom prilikom Upravi i uposlenicima Aerodroma želim čestitati na novom poslovnom uspjehu, te zaželjeti im da ovim tempom i u ovom pravcu nastave i u budućnosti”, rekao je premijer Gutić.

„Ne mogu, a da se ne prisjetim trenutka kada smo ovdje prije četiri godine u ovoj istoj prostoriji zaželjeli dobrodošlicu avionu kompanije Wizz Air i početak operacija za Malmo, Basel i Geteborg, kada je broj prevezenih putnika bio preko 60.000 u toku 2013-te godine. Broj destinacija i prevezenih putnika je u godinama nakon 2013-te konstantno rastao te smo 2016. godinu završili sa preko 311.000 prevezenih putnika. Pozicioniranje 2. baznog aviona kompanije Wizz Air-a na aerodrom Tuzla je jako veliki izazov i planiramo u 2017. godini ostvariti promet od cca 480.000 putnika. Također želim napomenuti da ćemo u saradnji sa Vladom TK iznaći sredstva za finansiranje projekta nadogradnje i rekonstrukcije terminalne zgrade, kapaciteta 700.000 putnika u toku godine, što bi trebalo zadovoljiti potrebe ovog aerodroma za duži period” rekao je generalni direktor Aerodroma Rifat Karasalihović, dodajući da će ove investicije stvoriti preduslove za još uspješniju saradnju sa avio kompanijom Wizz Air u budućnosti – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)