Zajednička akcija ljekara i studenata: U Tuzli obilježen Dan borbe protiv epilepsije

by admin
| 11:40

Klinika za Neurologiju UKC Tuzla, u saradnji sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla i Udruženjem neurologa TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” , obilježili su 26. mart – Dan borbe protiv epilepsije.

Kako ovaj dan obilježava ljubičasta boja on je nazvan i Purple Day ili Ljubičasti dan. Kroz aktivnosti koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili sa ljubičastim detaljima koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami. 

Ljekari Klinike za neurologiju i studenti Udruženja “MEDICUS”, u nedjelju u Bingo City Centru za građane su pripremili promotivni materijal o epilepsiji, simptomima i uzročnicima ove bolesti. Također, ljekari i studenti su sa građanima razgovarali o ovom oboljenju i načinu pružanja pomoći osobama sa epileptičnim napadom.

Cilj ove aktivnosti je bio pokazati podršku i solidarnost sa oboljelim od epilepsije, jer danas u svijetu preko 50 miliona ljudi ima epilepsiju, a 58% pacijenata skriva svoje stanje zbog zabrinutosti da će biti drugačije tretiran u društvu.

(Tuzlainfo.ba)