Koliko nas koštaju: Skupština TK dobila 15. poslanika sa profesionalnim statusom

by admin
| 20:33

Vlada TK na svojoj posljednjoj sjednici dala je saglasnost Skupštini Tuzlanskog kantona za zapošljavanje sticanjem profesionalnog statusa još jednog poslanika u Skupštini TK.

Tako je status profesionalnog poslanika stekao Zijad Suljkanović iz Kalesije, koji je prošle godine u skupštinskoj klupi zamjenio osuđenog  Merseda Šerifovića.

Suljkanović će biti 15 poslanik Skupštine TK (od 35) u profesionalnom odnosu, a to neće biti nepredviđeno opterećenje za Budžet TK jer su planirani izdaci za 16 profesionalnih poslanika u Skupštini TK, na što je pozitivno mišljenje dalo i Ministarstvo finansija.

Podsjećamo plaće i naknade izabranih dužnosnika u Skupštini Tuzlanskog kantona regulisane su Zakonom o plaćama i nakanadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima vlasti Tuzlanskog kantona.

Administarativna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona propisala je osnovicu za obračun plaće, koja je ista kao i za sve zaposlene kod budžetskih korisnika (380,25 KM). Članom 7. navedenog zakona je propisano da izabrani dužnosnici u profesionalnom statusu imaju pravo na poslanički paušal koji ne može biti veći od tri osnovice, a izabrani dužnosnici koji nisu u profesionalnom statusu imaju pravo na poslanički paušal koji ne može biti veći od četiri osnovice za obračun plate.

Izabrani dužnosnici u profesionalnom stausu imaju pravo na naknadu za topli obrok u iznosu od 8 KM po izrađenom danu i naknadu za prevoz u visini mjesečne autobusne karte gradskog / međugradskog saobraćaja.

Tako Poslanik u Skupštini TK koji ima profesionalni status ima mjesečnu platu od 1.292,85, uz paušal od 1.140,75. Naknada za rad u Kolegiju je jedna osnovica (380,25) mjesečno bez obzira na broj održanih sjednica.

Najveću platu u Skupštini Tuzlanskog kantona ima Predsjednik Skupštine sa 3.232,12 KM. Poslanik u Skupštini TK koji nema profesionalni status ima pravo samo na mjesečni paušal u iznosu od 1.521,00 KM.

Za svaki nedolazak na sjednicu radnog tijela i Skupštine Tuzlanskog kantona vrši se umanjenje paušala za 10 posto.

(Tuzlainfo.ba/A.V)