Materinski dom Tuzla: Društvo pomaže “odbačene” majke i bebe

by admin
| 18:49

Materinski dom u okviru Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla egzistira već dvije godine. Smještaj i svu neophodnu pomoć pruža maloljetnim trudnicama odbačenim iz porodice i sredine, kao i majkama porodiljama koje nemaju podršku porodice da zadrže bebe.

Do sada se pokazala opravdanost postojanja ovakvog vida zbrinjavanja majki, jedinog ovakvog tipa u BiH, a u Materinskom domu u Tuzli boravile su četiri majke sa djecom.

Sve četiri majke su ostale uz svoju djecu, a dvije su tokom boravka u materinskom domu završile zanat i zaposlile se – piše RTVTK.

„U Materinskom domu mogu biti smještene majke sa više djece s tim da jedno dijete mora biti mlađe od tri godine, kao i trudnice, naročito maloljetne. Razlozi za upućivanje su različiti – od odbačenosti od socijalne sredine, ili suprug neće da prizna dijete ili je dijete začeto izvan bračne zajednice pa je majka naišla na osudu okoline ili porodice i sl.“, kaže direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla Amir Muharemović. 

U Materinskom domu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla mogu biti smještene istovremeno četiri majke i osmero djece. Krajnji cilj je psihološko osnaživanje majki kako bi ostale uz svoju bebu. Radi se na povezivanju sa biološkom ili supružničkom porodicom majke, ali i na osposobljavanju za samostalan život sa svojim djetetom. Prilikom smještaja pruža im se višestruka pomoć.

„Majkama u Materinskom domu pruža se prilika da se ostvare kao majke, da stvore roditeljske kompetencije, a pruža im se sva socijalna i psihološka pomoć koja  im je neophodna“, kaže direktor Muharemović. 

Prije zvaničnog osnivanja ovog odjela u Domu je pružana slična usluga smještaja za majke u riziku od odvajanja od djece, a pomoć je iskoristilo njih sedam. Iako u Materinskom Domu u Tuzli trenutno nema  smještenih majki i djece, njegovo dvogodišnje postojanje pokazalo se opravdanim, kaže direktor Amir Muharemović.

„U većini slučajeva majke su ostale sa djecom i ovdje su dodatno osposobljene kroz razne kurseve, edukacije, tako da su po izlasku iz Materinskog doma mogle naći zaposlenje i da su se vratile u biološku porodicu. Ukoliko to nije bilo moguće, one su osposobljene da žive samostalno i mogu brinuti o svom djetetu, smatra Muharemović. 

Majke koje se nakon porođaja ne mogu vratiti u biološke porodice ili vanbračne zajednice, u Materinskom domu mogu ostati najduže 12 mjeseci, a upućuje ih nadležni centar za socijalni rad. Specifičnost  situacije boravak majke i djeteta može produžiti za izvjestan period.

(TI/RTVTK)