Tuzla: Počele pripreme za NATO vježbu „Bosna i Hercegovina 2017“

by admin
| 14:33

Jučer održanom plenarnom konferencijom i prvim zvaničnim okupljanjem predstavnika zemalja učesnica počele su pripreme za organizaciju NATO vježbe otklanjanja posljedica katastrofa „Bosna i Hercegovina 2017“ koja bi se u septembru ove godine trebala održati na području Tuzlanskog kantona. Plenarnoj sjednicu prisustvovalo je oko 130 učesnika iz 32 zemlje svijeta.

„Čast nam je i zadovoljstvo biti u prilici da ugostimo predstavnike zemalja članica NATO-a i drugih zemalja koje će uzeti učešće u ovoj, za nas izuzetno važnoj vježbi. Prilika je ovo da pokažemo da se možemo nositi i sa organizacijom najkompleksnijih zadataka, ali i da pokažemo koliko su naše strukture spremne i sposobne da odgovore i na najveće izazove koje mogu prouzročiti elementarne nepogode“, rekao je tokom konferencije premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i dodao da će vježba biti prilika i da pokažemo sta smo to naučili iz nepogoda koje su nas pogodile 2014. godine, te da sa predstavnicima drugih zemalja uvježbamo koordinirane akcije.

„BiH mora pridavati veću pažnju zaštiti od prirodnih katastrofa te pojačavati, koliko je god moguće, sve mjere na prevenciji i otklanjanju opasnosti koje mogu dovesti do prirodnih katastrofa. Kada već dođe do njih, bitno je da imamo osposobljene specijalističke timove, kroz civilnu zaštitu, koji će moći vrlo efikasno raditi na sprječavanju posljedica katastrofa, spašavanje ljudskih života i umanjivanju cjelokupne materijalne štete“ dodao je premijer Gutić.

U okviru vježbe očekuje se učešće oko 800 spasilaca i drugih članova različitih službi koje se u Tuzlu zbog učešća u vježbi poslati zemlje članice NATO-a. Vježba otklanjanja posljedica katastrofa bi trebala simulirati krizne situacije, poput zemljotresa, poplave, hemijskog incidenta i rudarske nesreće.

Tokom današnjeg dana predstavnici zemalja učesnica će posjetiti lokacije na kojima je planirano izvođenje vježbe, kako bi već od sutra počele konkretne aktivnosti u vezi sa planiranjem izvođenja vježbe – saopšteno je.

(TI)