Goran Stojak, predsjednik MZ Bukinje: Nadamo se promjeni vlasti, jer nama gore ne može biti!

by admin
| 19:10

Goran Stojak, u posljednje dvije godine je predsjednik Vijeća MZ Bukinje. U svom kraju gotovo svima poznat, a u fokus ovdašnje javnosti je došao svojom borbom za „čist vazduh“ naselja koja gravitiraju Termoelektrani Tuzla, najvećem zagađivaču u ovom dijelu Evrope.

U svojoj konstantnoj borbi dočekivao je i novinarske ekipe iz evropskih zemalja koje su se čudile uslovima u kojima žive građani u rubnim tuzlanskim naseljima. Predvodio je nezadovoljne grupe građana kojima šljačište zatrpava kućne pragove i burno reagovao kada se njegovim sugrađanima na zakazane sastanke niko iz gradske uprave nije pojavljivao.

Sa Goranom smo razgovarali  u njegovom Bukinju. Za svaki odgovor na postavljeno pitanje je imao dokumentaciju, što je rijetkost i za službenike koji obnašaju mnogo odgovornije funkcije od njegove.

Na početku nas je interesovalo šta je u MZ Bukinje urađeno angažmanom Vijeća kojim on predsjedava od marta 2014. godine?

– Moglo bi se reći mnogo toga u odnosu na raniji period. Spomenut ću radove na glavniim vodovima toplifikacije sa komorama u naseljima Kolona i Divkovići, čišćenje i regulacija većeg dijela korita rijeke Joševice, asfaltiranje dva kraka puta u naselju Kolona i ulici Branilaca Tuzle, radovi na regulaciji kanalizacije i asfaltiranja u ulici Bukinjska naselje Hudeč, za što je dio sredstava stanovništvo uplatilo jop prije osam godina. Zatim rasvjeta u naselju Donji Divkovići i Rapače Krčevine također uz učešće građana na što se čekalo godinama, zatim ugradnja usporivača brzine u naselju Rapače…

 

ČEKAMO ODGOVORE NA VIŠE OD 200 DOPISA

 

Koliko Vaše inicijative prolaze kod gradskih vlasti i kako ocjenjujete saradnju za predstavnicima Izvršne vlasti Grada Tuzla?

– Malo toga se uzima u razmatranje. Problem je u tome što se ključne stvari ne realizuju i što ne dobivamo odgovore. Svake godine pošaljemo jako dosta dopisa, po evidenciji godišnje i do dvije stotine dopisa je stanovništvo svakodnevno traži odgovore na probleme sa kojima se susreću. Obzirom da su po zakonu obavezni dostaviti odgovor, postavlja se pitanje gdje završe naši dopisi. Zašto se skoro sve naše inicijative ignorišu? I ako slučajno uspijemo ostvariti zajednički sastanak sa predsatvnicima službama Grada Tuzle, on se svodi na nerazumjevanje i lažna obećanja. Navodim primjer jedne od inicijativa koju su potpisali predsjednici 10 mjesnih zajednica iz okruženja. Inicijativa je vezana za  otvaranje Odjeljenja službe hitne medicinske pomoći u prostorijama Ambulante Bukinje, a pokrenuta je iz potrebe da za ovo stanovištvo obezbjedi konstantno prisustvo dežurnog doktora. Odgovor nikada nismo dobili iako mi predsjednici predstavljamo najmanje 30 000 stanovnika Grada Tuzle.

Koji su najveći problemi sa kojima se susreću građani MZ Bukinje?

– Problema je zaista mnogo i trebalo bi nam dosta vremena da ih nabrojimo. Poznato je da je MZ Bukinje najzagađeniji prostor vjerovatno u cijeloj BiH. Posljedica toga je gubitak velikog broj mladih stanovnika uslijed različitih oboljena i karcinoma. Dakle, jedan od najvećih problema sa kojima se preostali dio stanovništva konstantno susreće je život u zagađenoj sredini. Tu se nešto pod hitno mora mijenjati i to je ono što uvijek stavljamo u prvi plan. Manje važan, ali i dalje veliki problem je zapuštena infrastruktura.

Šta, zaslugom Termoelektrane Tuzla, najzagađenija MZ u Tuzli dobija iz Budžeta Grada Tuzla?

– MZ Bukinje teritorijski je najveća mjesna zajendica u Tuzli. Kod nas se nalaze sva odlagališta šljake, gdje je odloženo preko 30 miliona m3 .šljake i pepela što je zauzelo 250 hektara zemljišta. Za uzvrat nismo dobili ništa ili vrlo malo. Međutim, u ovoj MZ u blizini odlagališta šljake ima mjesta gdje nema gradske vode. U nekim naseljima godinama čekamo da zamjene sijalice na gradskoj rasvjeti, a neka naselja još uvijek ni nemaju javnu rasvjetu. Nemamo oglasne table, a imaju ih gotovo sve tuzlanske mjesne zajednice. Tokom zime naše ulice se ne čiste, nego nam pošalju 10 vreća soli da se sami snalazimo. Na našim putevima se ne kosi trava, ambrozija je domaća biljka, kanalizacija se na jednoj loakciji izljeva već osam mjeseci, godinama tražimo dva gola i dva koša za dječije igralište. Građani nas često pitaju kako će realizirati veće projekte, kada ne mogu ove sitnice.

1609 goran1U Budžet Grada Tuzla godišnje se doznači pet miliona KM namjenskih sredstava Elektroptivrede BiH od rada TE Tuzla. Koliko od tih sredstava koristi imaju mjesne zajednice izložene najvećem zagađenju Bukinje, Šićki Brod i Husino?

– Žalosno je što u budžetu grada Tuzle ove mjesne zajednice skoro da i ne postoje. Spominjale su se dok su načelniku trebale da se usvoji Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda i poduzeća ostvarenih radom Termoelektrane, a poslije toga ove mjesne zajednice se ne spominju ni u jednom dokumentu budžeta. Pokušali smo razgovarati vezano za taj problem ali gospodin ili drug ne želi, već nas ljutito napadne i kaže: „Žalite se ako imate kome!“ Šefovi službi nam kažu: „ Ništa vi niste zaslužili.“ U više navrata smo od Grada pismenim dopisom tražili dokument o utrošku tih sredstava, a dobili smo samo jedan dopis gdje je navedeno da se ulaže na izgradnju poslovne zone Kreka –Sjever kako bi se direktno utjecalo na kvalitet života u MZ Bukinje, na što su građani ogorčeni. Primjeri utroška tih sredstava su: kamate na pozajmice od domaćih financijskih institucija 221.000 KM, za otplatu anuliteta za izgradnju postrojenja pitke vode Cerik 500.000 KM, rekonstrukcija zgrade Grafičar sala za sjednice 20.000 KM, nabavka opreme 120.000 KM, Narodno pozorište 375.000 KM, JP SKPC Mejdan 120.000 KM, Međunarodna galerija portreta 30.000 KM itd. Te podatke možete vidjeti u dostupnim dokumentima. Međutim, na sve načine smo pokušavali da dođemo do dokumenta o utrošku sredstava sa posebnog namjenskog računa, išli smo pa čak i do federalne inspekcije, ali do sada te podatke nismo uspjeli dobiti. Želim napomenuti da je Tuzlanski kanton iz svojih programa odvojio jedan dio sredstava za toplifikaciju ove Mjesne zajednice, a grad te zasluge pripisuje sebi. U MZ Bukinje još ni jedan objekat nije spojen na centralno grijanje izuzev ambulante i veterinarske stanice, a u javnost se plasiraju informacije iz uprave Grada kako je ovdje grijanje završeno.

 

ZA NJIH SU NAŠE ZDRAVLJe I ŽIVOTI NEBITNI

 

Iako se ste jedan od najagilnijih ljudi na čelu tuzlanskih mjesnih zajednica, neformalna grupa građana je u prije dva mjeseca tražila vašu smjenu. Koji su razlozi za to?

– Iako ne želim troošiti vrijeme na ljude kojima je jedini cilj da sabotiraju potrebe ovoga  stanovništva kao i moje svakodnevno zalaganje, odgovorit ću na pitanje. Nešto prije te peticije iz MZ Bukinje smo poslali dopis šefu komunalne službe Kemalu Kureviću i Milanu Čoliću da prisustvuju Zboru građana i daju odgovor stanovništvu na koji način i pod kojim uslovima će se priključiti na centralno grijanje. Takav Zbor građana je sazvan i prije godinu i pol, a oni se još od tada nisu pojavili. U ovom slučaju su osmislili drugi plan i poslali svoje dužnike koje finansiraju preko udruženja koja egzistiraju u MZ Bukinje i Šićki Brod, a koji su pokrenuli peticiju. Naravno, stanovništvo se nije potpisalo i njihov plan nije uspio, ali su ipak uspjeli u svom naumu da se zbog toga Zbor ne održi i da stanovništvo opet ne dobije tražene odgovore.

Odlagališta šljačišta kao što su Divkovići I i II i Jezero I i II su nanijela mnogo štete građanima koji žive u blizini tih odgalagališta. Pokrenuli ste i peticiju “NE odlagalištu pepela i šljake na jezeru Kop“.

– Što se tiče problema napuštenog odlagališta šljake i pepela Plane i Divkovići I i II sa kojih se zagađenje u vidu teških metala i dalje nekontrolisano širi, planiramo nastaviti vršiti pritisak na operatera tj. TE Tuzla)  i Federalno ministarstvo okoliša i turizma i primorati ih da sprovedu sve zakonom propisane mjere koje će to zaustaviti. Nećemo prihvatiti polovična rješenja koja su do sada bila standardna praksa Termoelektrane i pojedinaca iz Gradske uprave, a koju su tolerisala ministarstva i inspekcije. Na tom području je neophodno što prije sprovesti sveobuhvatnu sanaciju u skladu sa našim i evropskim standardima kojom će se spriječiti dalje širenje zagađenja.  Krajnje je vrijeme da ministarstva i ostale odgovorne institucije počnu štititi interese građana ove zemlje i da prekinu praksu nekažnjavanja najvećih zagađivača u ime “strateških interesa” koje mi plaćamo svojim i zdravljem naše djece. To isto važi i za problem bahatog insistiranja na otvaranju novog odlagališta šljake na lokaciji kop/jezero  Šićki Brod. Ta lokacija je odabrana samo zato što je to najjeftinije rješenje za Termoelektranu, a naše  zdravlje i životi su za njih nebitni. U prvobitnoj studiji uticaja na okoliš su, u skladu sa zakonom, bile predložene i alternativne lokacije koje su bile daleko prihvatljivije po pitanju zagađenja okoliša i zaštite zdravlja stanovništva. Od ovih alternativa se, bez ikakvog objašnjenja, odustalo a ministarstvo i Elektroprivreda BiH su nastavili planirati odlagalište šljake na toj lokaciji ignorišući peticiju kojom su se građani Tuzle i Lukavca jasno izjasnili da neće dozvoliti izgradnju tog objekta u svom susjedstvu. Pored toga ministarstvo je ignorisalo i činjenicu da je to područje usvojenim prostornim planovima TK, Grada Tuzle i Općine Lukavac namijenjeno za rekreaciju i u novoj/obnovljenoj okolinskoj dozvoli nezakonito naziva to područje Deponija šljake i pepela Šićki Brod. Naš plan je da u suradnji sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom okoliša iskoristimo naše zakonsko pravo i pokrenemo tužbu/upravni postupak protiv ministarstva odnosno ovog riješenja. Postavlja se pitanje do kada će zdravlje i životi građana Tuzle biti prihvatljiva kolateralna šteta “strateških interesa” smišljenih u centrima moći?

Kandiat ste GO HDZ BiH Tuzla  za Vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla. Za što ćete se zalagati ukoliko dobijete povjerenje građana?

– Moje zalaganje će se najviše odnositi na prave i prijeko porebne potrebe stanovništva. Na život u ekološki prihvatljivoj i zdravoj životnoj sredini. Svaki dio ovoga Grada treba da ima uređenu infrastrukturu, a po mome mišljenju tu ima puno posla. Svake godine se milioni ulažu na nepotrebne projekte, a neki dijelovi Tuzle nemaju asfaltirane puteve i pitku vode, kao da ne živimo u 21 stoljeću. Iskreno, bez obzira ko to bio, nadam se promjeni vlasti, jer nama u Bukinju gore od ovoga ne može biti – rekao nam je na kraju Goran Stojak.

(Tuzlainfo.ba/N.Ć.)

1609 termoelektrana