Obećana Tuzla u 3D-u (3): Na mjestu planiranih “Mega solitera” i danas leži neiskorištena livada

by admin
| 18:27

Među pričama o nerealizovanim, a od tuzlanskih vlasti pompezno najavljivanim i u 3D animacijama dobro upakovanim projektima, svoje mjesto ima i “šarena laža” o elipsastim kulama od 25 spratova, koje su kompjuterski nacrtane u prostoru još uvijek postojeće “betonare” u tuzlanskom naselju Stupine.

Uprava Općine Tuzla urbanističko rješenje dva “futuristička” stambeno poslovna objekata, prezentirala je 22. septembra 2009. godine, a što je u Budžet tadašnje općine od renti trebalo donijeti 4.600.000 KM.

Elipsaste kule su trebale imati tri podzemne etaže, 25 spratova i 288 stanova, od kojih su prva tri trebala biti namjenjena za poslovne prostore, a problem parking mjesta je trebao biti riješen izgradnjom podzemnih garaža za 458 automobila. 

Prezentacija je trebala biti svojevrstan poziv investitorima, koji se zbog nerealne ponude na konkurs za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta očekivano nikada nisu javili, čime je slučaj “nebeskih kula” arhiviran.

Na mjestu gdje su se kule trebale graditi danas, sedam godina poslije, još uvijek se nalazi Tehnogradova “betonara” i neiskorištena livada.

Iza svega su ostale tek lijepe 3D animacije kao što u ostale iza obećanog natkrivenog trećeg jezera, kupole nad gradskom pijacom, stadiona sa 20.000 natkrivenih mjesta, visećeg mosta i čega sve ne.

Nastavit će se…

(Tuzlainfo.ba/N.Ć.)

Vezani tekstovi:

Obećana Tuzla u 3D-u (1): Sjećate li se natkrivenog jezera i tunela u centru grada?

Obećana Tuzla u 3D-u (2): Gradska pijaca sa kupolom i podzemnom garažom ostala je samo san

https://www.youtube.com/watch?v=t10ljBptbkk