Kantonalne inspekcije TK: Pojačan inspekcijski nadzor u oblasti turizma i ugostiteljstva

by admin
| 9:58

U skladu sa Programom rada Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske psolove TK,  Kantonalni tržišno-turistički inspektori ove Uprave u predstojećem periodu, vršit će pojačan inspekcijski nadzor nad radom fizičkih i pravnih lica – davaoca usluga koji pružaju usluge smještaja u smještajnim objektima u kojima se obavlja turistička ili ugostiteljska djelatnost, kao i fizičkih i pravnih lica koja ostvaruju prihod pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju s turizmom neposredno povezane djelatnosti, čime postaju obavezni članovi turističke zajednice općine/grada.

Prilikom kontrola, koje će se provoditi na temelju odredbi Zakona o turističkim zajednicama (”Sl. novine TK“, broj: 11/15), kao i Pravilnika o obaveznim članovima turističke zajednice i izgledu i sadržaju obrasca za uplatu članskog doprinosa (”Sl. novine TK“, broj: 4/16), inspektori će kontrolisati da li subjekti nadzora-obveznici naplate boravišne takse kao i obveznici obračuna i uplate članskog doprinosa, izvršavaju svoje zakonske obaveze, a prije svega, da li isti naplaćuju boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge i da li sredstva od naplaćene boravišne takse, kao i od obračunatog članskog doprinosa, u propisanom roku uplaćuju na račun Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Prema subjektima nadzora za koje se utvrdi da ne izvršavaju propisane zakonske obaveze, inspektori će postupiti u skladu sa važećim propisima koji uređuju navedenu oblast.

Molimo sva fizička i pravna lica na koje se odnosi navedeno saopštenje da isto shvate edukativno i preventivno i da svoje poslovanje usklade sa naprijed navedenim zakonskim propisima i time izbjegnu sve eventualne neugodnosti u inspekcijskom nadzoru, kao i nepotrebne finansijske izdatke – saopštila je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

(Tuzlainfo.ba)