Obećana Tuzla u 3D-u (1): Sjećate li se natkrivenog jezera i tunela u centru grada?

by admin
| 17:46

Futuristička idejna rješenja, powerpoint prezentacije i makete zamišljenih projekata koji bi trebali biti realizovani u bliskoj budućnosti, građanima Tuzle nisu bili nepoznanica.

Tako je gotovo svaki planirani ili zasanjani projekat, ovdašnjoj javnosti sklonoj sveopštem oduševljavanju na šarolike lijepe slike, prezentiran u 3D-u, a najčešće, kako će se kasnije utvrditi, u svrhu dnevnopolitičkih potreba.

Vrijeme je pokazalo da su od brojnih prezentacija većinom ostale samo primamljive slike u internet arhivama.

Od lijepih šarolikih fotografija, ukoliko se ne varamo, samo su slani slapovi na kraju bili gotovo identični onome što su nam i crtali, dok su nedosanjani snovi ostali natkriveno jezero, tunel na sjevernoj saobraćajnici, staklena kupola na gradskoj tržnici, viseći voz, mega soliteri na Stupinama, moderni stadion Tušanj, Naučno-kulturni centar Tuzle…

Prva u nizu „šarenih slika ljepše budućnosti“ građanima Tuzle je prezentirana 1. septembra 2008. godine kada je tada načelnik, a danas gradonačelnik, na kolegiju predstavio rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice. 

Tada prezentiranim rješenjem građanima je rečeno da će na mjestu današnjeg drugog jezera, dobiti bazen nepravilnog oblika (što u stvari današnje treće jezero i jeste), dimenzija 50 x 24 metra koji će biti natkriven staklenom kupolom čiji se dijelovi po potrebi mogu spuštati.

Također, umjesto danas izgrađenog nadvožnjaka koji Panonska jezera povezuje sa Trgom slobode i pješačkog mosta u izgradnji, lijepe fotografije su obećavale spuštanje sjeverne saobraćajnice u tunel.

Kako je tada istaknuto, tunel bi se prostirao od “Kajmak stanice” do današnjeg nadvožnjaka, imao bi četiri saobraćajne trake, a njegov gornji dio bi bio uređen za pješake I centar grada povezao sa jezerima, a kupači  bi tako bili zaštićeni od zagađenja koje proizvode automobili.

Realizacija tog projekta je planirana je za 2010 godinu.

Danas, deset godina poslije, na ono što je rečeno, pa i obećano, možemo se tek nasmijati. Ali da građanima ne bi trebalo biti do smijeha, pokazalo je naše malo kopanje po historiji , koje nas je podsjetilo na brojne 3D prezentacije, koje su završavale slično ovim kojih smo se danas prisjetili.

I ostalih ćemo se sjetiti u narednim danima.

(Tuzlainfo.ba/N. Ć.)