Statistički podaci: U kojoj starosnoj dobi i od kojih bolesti najčešće umiru stanovnici TK-a?

by admin
| 15:35

Analiza zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatora zdravlja u 2013. godini, koja je danas prezentirana Vladi TK javnosti je ponudila niz zanimljivih podataka.

Stopa nataliteta sa 8,7% niža je za 0,6‰ od desetogodišnjeg prosjeka Kantona. Opšti mortalitet poslijednjih godina pokazuje tendenciju rasta i u 2013. godini je dostigao vrijednost od 7,6‰.

Vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u 2013. godini su: esencijalna hipertenzija, moždani udar, infarkt srca i maligna neoplazma pluća.

Najveći procenat umrlih registrovan je u dobnoj skupini starosti 65 i više godina (71,78%). Vodeći uzroci obolijevanja su: akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišeni krvni pritisak, akutni bronhitisi i bronhiolitisi, dijabetes te oboljenja kičmenog stuba.

Struktura vodećih oboljenjaregistrovanih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne razlikuje se od uzroka obolijevanja ranijih godina. Pacijenti su u bolničkima kapacitetima su u 2013. godini najčešće liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te oboljenja digestivnog sistema.

Najučestaliji pojedinačni uzroci bolničkog liječenja, registrovani iz grupe oboljenja cirkulatornog sistema, bili su: moždani udar, hronična ishemična oboljenja srca i akutni infarkt miokarda. U toku 2013.godine na području Tuzlanskog kantona registrovano je 2911 oboljelih osoba od zaraznih i parazitarnih oboljenja.

U tom je periodu na području TK zabilježen porast broja oboljelih od zarazne žutice tip A u odnosu na prethodni period. Bolest se češće javljala u drugom polugodištu od jula do novembra a najviše u septembru. Najveći broj oboljelih je sa područja Tuzle i općine Živinice.

Oboljenje je najčešće registrovano kod osoba od 25-49, odnosno 7-14 godina starosti.

(Tuzlainfo)