Dug od 20 miliona KM: Livnica čelika Tuzla propada, radnici žive od obećanja!

by admin
| 16:00

Livnica čelika Tuzla i dalje ne radi. I dok Vlada Tuzlanskog kantona nerealnom politikom pokušava pokrenuti proizvodnju u privatnima firmama, državne fime, poput Livnice čelika Tuzla – propadaju – piše federalna.ba.

Više od tri mjeseca proizvodni pogoni u Livnici čelika Tuzla su zatvoreni. Nema novca za pokretanje ove fabrike. Radnici nisu dobili 50 plaća, a 15 godina im nije uvezan staž. Vlada i menadžment fabrike ne mogu da im osiguraju čak ni elementarne uslove za rad, kao što su topli obrok i prijevoz.

 “Svi direktori koji su prolazili obećavali su da će se proizvodnja pokrenuti. Vlada je obećala i dala neki novac. Nisam vidio da je od tog novca bilo nekog napretka. Radilo se dva-tri mjeseca i opet je sve stalo”, kaže radnik Livnice Avdija Hasanbašić.

Svi računi u Livnici su blokirani, a ukupan dug je oko 20 miliona maraka.

Novi v. d. direktor Livnice Ševal Begić divi se radnicima na izdržljivosti.

“Ako sam formalno uposlenik fabrike u kojoj se vodim na čekanju, što je protivustavna kategorija, ako ne radim, ako nema perspektive i ako to dugo traje, zaista se divim ljudima kako su do sada izdržali. Neki od njih se snalaze na različite načine da bi preživjeli”, kaže on.

No, radnici zasad imaju jedino obećanje – da će biti vraćeni sa čekanja.

“Sad je najbitnije uposliti ljude, dovesti mašine u stanje da mogu raditi, uposliti ljude, da mogu živjeti od svog posla”, kaže Begić.

Za to vrijeme, kantonalni premijer Bahrija Umihanić šuti. Za pola godina ništa nije uradio kako bi se pokrenula proizvodnja u Livnici čelika.

I dok se Vlada maksimalno bori da se čak i nezakonito domogne pojedinih privatnih firmi, državne firme, poput Livnice čelika, prepustila je propadanju, a njene radnike da gladuju.

(TI/federalna.ba)