Žele stopostotno vlasništvo: RK Invest kupuje i prostale dionice Pivare Tuzla

by nedim
| 12:32

RK Invest d.o.o. Sarajevo objavio je ponuda za preuzimanje dioničkog društva Pivara Tuzla čiji temeljni kapital iznosi 14.633.929 KM. Poziv je raspisan za preuzimanje 1.400.376 redovitih dionica Pivare nominalne vrijednosti 10,45 KM – piše portal Akta.ba.

RK Invest je već vlasnik 714.500 dionica emitenta, što predstavlja 51.0220% ukupno emitiranih dionica emitenta.

Ovom ponudom želi preuzeti još 48,9780% od ukupnog broja dionica, nominalne vrijednosti 10,45 KM, koje u trenutku davanja ponude za preuzimaje nisu u vlasništvu ponuditelja.

Ponuditelj će nakon okončanja ponude za preuzimanje koristiti pravo prijenosa dionica manjinskih dioničara u roku od tri mjeseca od isteka ponude za preuzimanje u skladu sa članom 45. Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 5 KM, što predstavlja 47,8469 % od nominalne vrijednosti dionica.

Rok važenja ponude za preuzimanje je 28 dana, a počinje teći od dana objavljivan­ja ponude za preuzimanje u novinama.

Ako su ispunjeni svi uslovi iz ponude za preuzimanje, dionice prijavljene u odgovoru na ponudu za preuzimanje bit će kupljene i plaćene u roku od sedam dana od isteka trajanja ponude po cijeni navedenoj u Ponudi za preuzimanje.

“Cilj ponude za preuzimanje je preuzimanje vlasništva nad kompanijom u 100% iznosu u roku do okončanja ponude za preuzimanje, i razvoj kompanije u dugom roku, a to svakako podrazumjeva značajnije povećanje obima poslovanja kao i povećanje produktivnosti i rentabiliteta poslovanja kompanije”, navodi se u tender ponudi za preuzimanje. 

Dodaje se da ponuditelj namjerava nastaviti postojeću poslovnu strategiju poslovanja koja je na snazi i prije davanje ponude za preuzimanje.

(TI/Akta.ba)