01.02.: BKC Tuzla – “Sunce tuđeg neba”

by admin
| 7:46
“Sunce tuđeg neba” za kratak vremenski period je pogledalo preko dvadeset hiljada gledalaca u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. 
Fenomenalna pozorišna predstava “Sunce tuđeg neba” koju je tuzlanska publika doživjela 20. decembra 2016. godine u BKC TK, izazvala je ogromno interesovanje publike za još jednim izvođenjem. 

Prvog februara (01.02.2017. godine) zakazujemo novi termin i prvu reprizu sjajnog glumačkog ostvarenja glumca Dragana Marinkovića Mace, koji je ovim monodramskim prikazom “Sunce tuđeg neba” opravdao epitet – regionalne hit predstave koja ruši sve tabue, a posebno svakodnevno razmišljanje svih ljudi sa ovih prostora “otići ili ostati?”. 

Junak ove priče je “višenacionalan i multikulturalan” i kao takav se našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, bijesa. Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koje će biti obojene zdravim humorom.

Riječ je o tragikomediji koja opisuje duh vremena koji je iza nas, ali nas i dalje pogađa na nivou posljedica prošlosti. Ovaj satirični komad obuhvata različita mjesta, vrijeme i uspon civilizacije s krajem dvadesetog vijeka gde se provlači još uvijek aktuelno pitanje: otići ili ostati?

Prenosimo Vam samo neke od komentara publike nakon tuzlanske premijere, održane 20. decembra 2016. godine. 

“Da je repriza ovog momenta, opet bih gledala.” 
“Ovo je fenomenalno! Obavezno dolazim na sljedeći termin.”
“Sljedeći put neću čekati da mi žena u posljednji momenat odlučuje idemo li ili ne, karte kupujem odmah!”

“Ukoliko vidite najavu predstave ” Sunce tuđeg neba” u vašem gradu, najkraćim putem otiđite do prodajnog mjesta i obezbjedite sebi kartu, ulaznicu za ovaj fantastični komad.
Surova realnost prosječnog balkanskog čovjeka prikazana iz ugla maštovitog, načitanog, školovanog i nadasve nadprosječno inteligentnog čovjeka. Tragikomične situacije u kojima se nalazi naš junak, dovešće vas do urnebesnog smijeha. Ali i do suza…
Dragan Maca Marinković je dočarao publici kakav kameleon je naš čovjek, spreman da se prilagodi svakoj novonastaloj situaciji, uvjeravajući sam sebe da je donio dobru odluku i da mu je “ovdje” bolje nego “tamo”. Mada i sam zna da se debelo zajebao. Kroz cijelu predstavu postavlja se pitanje: ” Da li ostati ili otići? Gdje?”, jer naš junak se bori mišlju koje od dva zla je mrvicu manje. Ne leži naše prokletstvo u mjestu obitavanja, nego u nama, jer govorimo što ne mislimo, ljubimo koga ne volimo…
Ko se ne prepozna u ovoj satiričnoj životnoj priči, živio je uzalud. Ili je šupak. Vjerovatno oboje…
Devedeset minuta uz Macu proleti kao tren, ostavljajući gledaoca ispunjenog pozitivnom energijom, turbulencijom emocija kao da je netom prošao uragan “Mike”…
KAPA DO PODA, MAJSTORE!”

Ulaznice po cijeni 10 KM i 15 KM možete nabaviti u CD Shopu Sejo i Vili.
Rezervacije ulaznica na 066- 645-495