Mensur Alić (TA): Ne odustajemo od svojih principa i niko nas ne može kupiti

by admin
| 10:20

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate oktobarskih izbora, u gradu soli uveliko se vode razgovori i pregovori oko sastava nove parlamentarne većine u Gradskom vijeću Tuzla. Puno je informacija ali i dezinformacija, oko toga ko će činiti novu većinu – piše portal Aktuelno.ba.

Još u nedjelju za naš portal Nedžad Jusić,-izabrani predstavnik nacionalnih manjina je izjavio kako “nije ničiji i da će ući u vlast sa onim ko ponudi puno više rješenja za nacionalne manjine nego što je to do sada bio slučaj”, što u prevodu znači da nije zadovoljan dosadašnjim načinom podrške nacionalnim manjinama, posebno romima, od strane vladajućeg SDP-a.

Kao što smo i ranije pisali ključ stabilne većine sa i bez Jusića ,nalazi se u rukama Tuzlanske alternative i njenog predsjednika Mensura Alića.

Ovaj put smo imali sreće i predsjednik Tuzlanske alternative Mensur Alić je pristao da razgovara na ovu temu, samo za aktuelno.ba.

Priča se da ste već napravili sporazum sa SDP-om, je li to tačno?

Nije, nije tačno, sa predstavnicima SDP-a sam razgovarao, ali tek površno, ništa konkretno. Mi imamo svoje principe i stavove za naredne četiri godine, onaj ko može krenuti sa nama u reforme koje podrazumijevaju otvaranje novih radnih mjesta, stvaranja novih vrijednosti, izgradnje poslovnih zona i sl i to sve jasno precizirano rokovima, ima našu podršku, u protivnom nikada nas više niko neće uvući u vlast da bi čuvali mir u kući u kojoj se i nije radilo kako treba.

Niste sa SDP-om, onda ste sa SDA?

Nisam ni sa SDA ništa dogovorio, toliko da se zna, sa čelnim ljudima iz tuzlanske SDA tek treba da sjednemo i da razgovaramo, i oni će dobiti istu ponudu, bez i jednog izuzetka. Naravno, neformalnih razgovora je bilo baš kao i sa SDP-om, ali to ništa ne znači, jednostavno smo samo razgovarali i ništa više.

Šta ako i jedni i drugi prihvate vaše programe?

Odlično, pa onda smo svi većina, idemo raditi.

Da li postoji mogućnost da ostanete u sredini, ni tamo ni ovamo?

Malo je vjerovatno, politička praksa posljednjih godina kaže da morate biti ili vlast ili opozicija, tako da ćemo se i mi tako ponašati, bez obzira naravno ko bio opozicija, mi imamo svoje principe, od njih nećemo odustati i niko nas ničim ne može kupiti.

Vas ne, a vaša dva preostala vijećnika?

Ni slučajno, to su ljudi koji imaju iste principe kao i ja, stalo im je da iza sebe ostave nešto dobro, pozitivno, neko novo radno mjesto, i ja im vjerujem.

Ništa nismo saznali od Vas a svašta se priča?

Ovo što sam rekao je ono što trenutno jeste, o tome ste me i pitali, a to da se svašta priča i ovako i onako, to je samo stvar želja jednih, drugih, trećih, svejedno. Ponoviću po ko zna koji put: Tuzlanska alternativa je nastala kao izraz želje i potrebe privrednika i uglednih građana ovog grada da se nešto u sektoru ekonomije i zapošljavanja podigne na viši nivo, i to je naša jedina većina kojoj smo i ranije i kojoj i danas pripadamo, sve drugo je promašaj”- istakao je za kraj ovog kratkog intervjua za naš portal predsjednik Tuzlanske alternative Mensur Alić.

(TI/Aktuleno.ba/R.T.)