Građanska snaga tražila ponovo brojanje glasova: SDP-u su u Tuzli dopisivani glasovi!

by admin
| 13:27
0101 građanska snaga

Građanska snaga Tuzla je uputila zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za ponovno brojanje glasova na tri biračka mjesta.

Kako naveli razlozi su navodna krađa i o dodavanje glasova nekim političkim subjektima i oduzimanju nekim manjim strankama, mi nismo mogli ostati nijemi.

– Stalo nam je da se pošteno radi, da niko ne bude oštećen. Ono što je činjenica jeste to da su SDP-u u Tuzli dopisivani glasovi, iako nisu osvojeni, dok su Građanskoj snazi i drugim strankama poništavani listići. Takav kriminal i takve političke igre jednostavno nisu za prešutiti i treba ih prijaviti. Našim kandidatima se dešavalo da, gledajući prebrojane glasove, nisu sami za sebe glasali? A to nije samo slučaj kod nas, to je slučaj kod mnogih kandidata koji nisu u kriminalnim strankama i koji su željeli da pošteno prođu kroz izbore – navode iz Građanske snage.

Kako se radi o očitim greškama koje su direktno uticale na izborni rezultat SDP BiH i dodjelu mandata, kao i na izborni prag stranaka sa manjim brojem glasova, obratili smo se sa zahtjevom za ponovnim brojanjem glasova na navedenim biračkim mjestima, sa ciljem zaštite Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, legalnosti provedenih Lokalnih izbora i provođenja volje građana Tuzle.

Istakli smo da na svakom biračkom mjestu koje je navedeno posmatrači nisu na licu mjesta uočili nepravilnosti, nego tek kada su uporedili svoju evidenciju sa JIIS BiH aplikacijom, što navodi da prvenstveno nije poštovan član 5.25. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ili je došlo do tehničke ili tendenciozne greške prilikom unosa glasova u aplikaciju.

U ovom slučaju, ako je pomenuta stranka na tri biračka mjesta sebi dodijelila 120 glasova, postavlja se pitanje koliko glasova su sebi dopisali na ostalih 156 biračkih mjesta? Ako gledamo matematički, to bi moglo preći broj od 6000, jer je Gradska izborna komisija pod lupom Gradske uprave i SDP-a Tuzla!

Svima, koji se imalo razumiju u politiku, je jasno da se par dana trgovalo sa biračkim odborima i da su velike stranke na taj način sebi obezbjeđivali potpunu privatnost prilikom brojanja i upisivanja glasova. I što je još gore, svake izbore se u našoj Tuzli rezultati čekaju preko 15. dana – navode  iz Građanske snage u informaciji za javnost.

(Tuzlainfo.ba)